Sastojci:
- 300 ml mlake vode
- 20 g kvasca
- 1 kašičica šećera
- malo soli
- 50 ml maslinovog ulja
- 450 g brašna
Za nadjev:
- 2 crvene paprike
- 1 kiseli krastavac
- malo maslina
- 5 čenova belog luka
- krupna so
Priprema:
Kvasac potopiti u mlaku vodu i dodati šećer. Kad nadođe, dodati brašno, so, malo ulja i zamjesiti glatko tijesto. Pokriti i ostaviti na toplom 30 minuta.
Istresti u podmazan pleh i masnim rukama razvući 2 cm u plehu. Poređati sjeckanu papriku, sjeckane masline i kiseli krastavac. Bijeli luk iseći napola, pa ga pobosti u tijesto. Posuti krupnom solju i kimom i još malo premazati uljem.
Ostaviti da malo poraste, pa peći na 220 stepeni C oko 20-30 minuta. Pečenu pogaču, kad izvadite iz rerne, malo pokrijte, piše superzena.b92.net.