Međutim, neka jela koja smo uvrstili u svakodnevnu ishranu, zbog tzv. kvalitetnih sastojaka, mogu biti vrlo štetna za naš organizam.
Evo liste koju trebate dobro pročitati, zapamtiti i izbegavati.
Beli hleb
To je proizvod koji obiluje prerađenim žitaricama, a ne sadži vlakna i nije hranljiv. Unos vlakana doprinosi zdravoj težini i normalnom krvnom pritisku, a osim toga, smanjuje rizik od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.
Energetske pločice
Iako bogate nutrijentima, neke energetske pločice takođe su bogate i šećerom. Prema nutritivnim podacima, većina popularnih energetskih pločica sadrži od 15 do 30 grama šećera po pločici. S druge strane, ako ih pažljivo birate, energetske pločice su odličan način kako da ublažite glad i izbegnete prejedanje, s obzirom na to da sadrže mnoge bitne nutrijente. Savršena energetska pločica trebala bi da sadrži barem tri grama vlakana, pet grama proteina i manje od 10 grama šećera.
Proizvodi bez masnoća
Nutricionisti su shvatili da se zdrave masnoće često zamenjuju prerađenim šećerom kako bi se zadržao stvarni ukus proizvoda. Na taj način, umesto zdravog obroka u sebe unosite „šećernu bombu“. Stručnjaci savetuju namirnice bogate proteinima i zdravim masnoćama, poput svežeg sira ili grčkog jogurta.
Riba iz uzgoja
Ovaj problem se takođe tiče i sušija. Divlja riba je bogat izvor zdravih omega-3 kiselina, koje mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti i srčanog udara. Ali količina tih kiselina zavisi od toga što riba jede. Nažalost, riba koju kupujemo u supermarketima najčešće ne dolazi iz mora i okeana, već je uzgojena. Ne samo da joj manjka zdravih nutrijenata, već sadrži i različite aditive koje uzgajivači koriste kako bi riba brže rasla.
Soja
Može biti jednako štetna za zdravlje kao što je za ekologiju. Za soju kažu da je jedna od najštetnijih monokultura, jer crpi hranljive sastojke iz tla i ostavlja osiromašeno zemljište. Osim toga, većina plodova soje je genetski modifikovana.
Suši
Suši sam po sebi nije štetan. Ipak, različiti sastojci i aditivi u sušiju mogu biti glavni problem. Puno suši specijaliteta danas sadrži majonez, kremaste sireve, umake i ostale sastojke koji povećavaju nutritivnu vrednost sušija i čine set sušija je toliko kaloričan da je dovoljan za ceo dan. Kako biste izbegli probleme s težinom, odlučite se za jednostavan suši s lososom ili pojedite sašimi.
Voćni sokovi
Voće se smatra bitnim nutrijentom i sveže ceđeni sokovi izgledaju kao jednostavan način da ih uvrstite u svakodnevnu ishranu. Međutim, u tečnom obliku voće gubi većinu svojih zdravih elemenata poput vlakana, koja imaju važnu ulogu u prevenciji dijabetesa. Jedna voćka može biti dovoljna da vas zasiti i ugasi želju za nečim slatkim, dok vam je za voćni sok potrebno više voćki istovremeno, i neće vas zasititi.
Žitarice
Oduvek su se smatrale jednostavnim rešenjem za zdravi doručak. Ipak, neće sve vrste pahuljica osigurati istu količinu hranljivosti. Većina njih se sastoji od prerađenih žitarica, a preradom gube veliku količinu vlakana. Količine šećera, koja se stavlja kako bi bile ukusnije i privlačnije deci, prelaze preporučene dnevne doze.