3. Februara 2020.

Odobren novi lijek za tretiranje alergije na kikiriki

Big Portal

Terapija, u trajanju od šest meseci, primenjuje se isključivo pod medicinskim nadzorom. Korisnici moraju da nastave sa unošenjem dnevne doze kako bi njihovo telo moglo da toleriše kikiriki ukoliko ga slučajno unesu.

Tretman ne dovodi do trajnog izlečenja alergije i pronalazači upozoravaju da postoji rizik od potencijalne fatalne anafilatičke reakcije, i da pacijenti i dalje moraju da izbegavaju kikiriki u ishrani.

Ovaj tretman može da ublaži reakcije ukoliko dođe do slučajnog unosa kikirikija u organizam.

Alergija na kikiriki je jedna od najčešćih i broj alergičnih osoba konstantno raste. Ovo je prvi lek koji je odobrila Uprava za hranu i lekove SAD-a (FDA).

Lek Palforzia mogu da koriste pacijenti od četiri do 17 godina i dolazi u obliku praha koji se stavlja u hranu. Lek su napravili naučnici instituta “Aimmune Therapeutics”.

Novi lek je testiran na deci i utvrđeno je da su dve trećine učesnika mogli da pojedu dva kikirikija bez alergijskih simptoma nakon višemesečnog tretmana.

Naglasili su i to da je devet odsto dece koja su učestvovala u testiranju prestalo sa tretmanom jer su imali ozbiljne alergijske reakcije.

Izvor: N1

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare