17. Decembra 2019.

Odložen početak trogodišnje misije zbog greške: Istraživaće gdje je moguć život izvan Zemlje

Big Portal

Evropska svemirska agencija (ESA) saopštila je da će lansiranje satelita Keops (CHEOPS – CHaracterising ExOPlanets Satellite) – teleskopa za proučavanje egzoplaneta, predviđeno iz svemirskog centra Kuru u Francuskoj Gvajani biti odloženo najmanje za jedan dan.

Direktor Agencije za nauku Ginter Hasinger napisao je na Tviteru da je razlog za odlaganje greška u softveru u gornjem delu Sojuz rakete.

“Sa ovako kompleksnom misijom nećemo se izlagati bilo kakvim rizicima”, dodao je on i poručio ljudima da “drže palčeve” za sutra u isto vreme.

Misija će biti usmerena na 100 od preko 4.000 egzoplaneta pronađenih do sada, delom da utvrdi da li postoji mogućnost postojanja planete nalik na Zemlju gde je održiv život.

Švajcarski astronom i Nobelovac Didije Keloz rekao je za AP: “Mi smo jedan planetarni sistem među mnogim. Sve to ima veze sa našim mestom u univerzumu i pokušaju da ga razumemo”.

Svemirski teleskop će analizirati gustine i radijuse egzoplaneta i utvrditi da li imaju atmosfere, rekao je Keloz.

“Ne znamo ništa sem da su tamo”, dodao je on.

Kada bude postavljen teleskop će se usmeriti na sjajne zvezde da utvrdi veličinu egzoplaneta dok prolaze ispred svojih zvezda.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare