Kopriva ima dobre nutritivne karakteristike – obiluje C vitaminom, karotinom, hlorofilom, željezom, manganom pa ju je dobro uključiti u ishranu.
Prema ayurvedi, čišćenja organizma treba provoditi samo tokom prijelaznih perioda proljeća i jeseni, a izbjegavati tokom intenzivnijeg doba ljeta i zime!
Jedan od najjednostavnijih načina za blago čišćenje tijela je ujedno i vrlo koristan – to su tople juhe koje sadrže ljekovite i zdrave namirnice.
Juhe mogu biti raznolike i prilagođene svačijem ukusu, a jedan od temelja dobre detoks juhe je šaka nabrane koprive.
Najbolje biljke za čišćenje organizma su upravo gorke biljke koje često izbjegavamo – maslačak, rukola, šparoga, artičoka, kopriva.
Kopriva energizuje i razbuđuje cijelo tijelo, čisti krv, obnavlja i hrani svaku našu stanicu. Sadrži skoro sve vitamine i minerale potrebne za zdravlje i razvoj čovjeka, a krasi ju i najviše hlorofila od svih drugih biljaka.
U obliku juhe napravićete ju brzo i lako pa samo prepišite ovaj recept i krenite u pripremu!
Priprema:
- U posudi zakuhajte vodu pa stavite lišće koprive. Kuhajte 3-4 minute kuvačom pritišćući koprivu u vodi.
- Procijedite, dodajte 2 kašike vrhnja, pa izmiksajte u pastu.
- Na ulju propirjajte sitno sjeckani mladi luk, dodajte oguljeni i sitno sjeckani batat pa pirjajte 3-4 minute.
- Dodajte prstohvat soli, pa ulijte vodu i mlijeko.
- Sve skupa kuhajte 10-15 minuta, pa izbledajte i ubacite pire od koprive.
- Kuhajte još par minuta i začinite po želji.
Kopriva je zakon pa ju probajte u raznim oblicima:
- ŠAMPON PROTIV PERUTI KOPRIVA-RUŽMARIN
- ČAJ OD KOPRIVE
- PESTO OD KOPRIVE