Za početak trebate dobro proučiti šta jedete. Naime, određene namirnice mogu vam pomoći da budete odmorniji, fokusiraniji i spremniji za sve izazove.
UH su veoma važan izvor energije za naše tijelo. Njihov manjak može dovesti do osjećaja umora i nedostatka energije. Zdrave masnoće su takođe važne za optimalnu funkciju mozga tako da morate i njih unijeti u tijelo u dovoljnoj količini.
Nutricionistkinja Jacqueline Alwill podijelila je listu namirnica koje pojačavaju energiju, a trebale bi, smatra, biti češće zastupljene u ishrani svakog čovjeka.
1. Banane
.jpg?v1)
“Odličan izvor UH, kalija i vitamina B6 i superjednostavne za brzu užinu.”
2. Masna riba
“Sadrži omega-3 masne kiseline za koje je dokazano da smanjuju upale u tijelu koje su čest uzrok umora.”
3. Slatki krompir
“S obzirom na to da slatki krompir ima visok udio vlakana i složenih UH, tijelo ga sporije razgrađuje osiguravajući neprekidno snabdijevanje energijom.”
4. Avokado
.jpg?v1)
“Bogat je zdravim mastima i vlaknima. Masti u avokadu dolaze iz mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina i mogu se skladištiti u tijelu i koristiti kao izvor energije.”
5. Kafa
“Dobro je popiti kafu ako vam treba puno energije. Kofein djeluje na mozak tako da povećava proizvodnju epinefrina. Ovaj hormon stimulše tijelo i mozak da se osjećaju budno i koncentrisano.”
6. Zeleni čaj
“Ima sve prednosti kao i kofein, ali i L-teanin koji omogućuje porast razine energije. Zeleni čaj takođe sadrži visoku koncentraciju moćnih antioksidanata koji mogu pomoći u sprječavanju stresa i upala.”
7. Narandže
“Poznate su po visokom udjelu vitamina C, ali sadrže i antioksidativna desjtva koji mogu pružiti zaštitu od stresa koji uzrokuje umor.”
8. Cjelovite žitarice
“Samo jedna šoljica integralne riže pruža oko 88% preporučenog dnevnog unosa mangana, minerala koji pomaže vašim enzimima da razgrade UH i proteine kako bi stvorili energiju.”
9. Humus
.jpg?v1)
“Kombinacija slanutka, tahinija, ulja i limuna čini humus odličnim izvorom energije s puno složenih UH, vlakana i zdravih masti. Ovi sastojci pomažu u usporavanju apsorpcije UH, što pomaže u smanjenju šećera u krvi.”
10. Orašasti plodovi i sjemenke
“Orašasti plodovi i sjemenke, uključujući bademe, orahe i indijske orahe, bogat su izvor esencijalnih masnih kiselina, vlakana i antioksidansa. Zajedno imaju sve esencijalne aminokiseline potrebne za izgradnju kompletnog proteina. Kombinacija ovih mikrohranjivih sastojaka dugo održava apetit i energiju stabilnima.”