8. Augusta 2019.

Šokantni snimci iz dječijeg vojnog kampa

Big Portal

Fotograf Mate Barthe je nagrađivan za seriju fotografija napravljenih u mađarskom Honvédsuli kampu, kojima je otkrio šta se u ovom kampu zaista događa

Honvédsuli (Škola odbrane domovine) mađarski je kamp nastao 2011. godine, a cilj programa je da djecu nauče vojnoj disciplini, poštovanju i patriotizmu. Kamp je predviđen za djevojčice i dječake uzrasta od 10 do 18 godina, gdje se svaki dan ustaje ranom zorom, pješači kilometrima i izvode vojne vježbe.

Kamp se održava na ljeto svake godine i program traje sedam dana. Unutar kampa među djecom se formiraju “divizije” koje predvode djeca koja su izabrana da budu “generali”. Jedna od aktivnosti tokom sedmice uključuje i oblačenje uniformi iz Prvog i Drugog svjetskog rata, a zatim posjećivanje grobova mađarskih veterana u obližnjim selima.

Na web stranici kampa organizatori kažu kako posebnu pažnju posvećuju odbrani i očuvanju vojne tradicije i očuvanju grobova gdje su sahranjena vojna lica. Dalje piše kako će djeca koja učestvuju u kampu iskusiti i naučiti osnove vojne discipline, a sve to u skladu sa svojim godinama.

Fascinantne fotografije koje možete pogledati ispod napravio je fotograf Mate Barthe. On je preko godinu dana proveo istražujući Honvédsuli i kampove slične vrste, i tvrdi da djeca koja učestvuju u ovakvim programima najčešće dolaze iz veoma siromašnih domova, te im odlazak od kuće i učestvovanje u sedmodnevnim aktivnostima zvuči privlačno.

(SB, BN TV)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare