2. Augusta 2019.

Amerika danas zvanično izlazi iz nuklearnog sporazuma

Big Portal

Sjedinjene Američke Države danas bi trebalo i zvanično da se povuku iz nuklearnog sporazuma koji su potpisali sa Rusijom čime su povećani strahovi od nove trke u naoružanju.

Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) potpisali su tadašnji predsjednik SAD-a Ronald Regan i lider Sovjetskog saveza Mihail Gorbačov 1987. godine. Njime su bile zabranjene rakete dometa između 505 i 5.500 kilometara. To je bio istorijski čin kojim je spriječen nuklearni rat.

Ranije ove godine SAD i NATO optužile su Rusiji da krši pakt razvijajući novi tip krstareće rakete, što je Moskva negirala.

Amerikanci su rekli da imaju dokaz da je Rusija razvila određen broj 9M729 raketa koje su u NATO poznate kao SSC-8. Predsjednik Donald Taump najavio je u februaru da će se SAD povući iz sporazuma s Rusijom, a rok je 2. avgust.

Vladimir Putin je ubrzo nakon toga suspendovao svoje obaveze prema tom ugovoru.

“To je neprocjenjiva kočnica nuklearnog rata. Ovo će sigurno povećate, a ne smanji, prijetnju koju predstavljaju balističke rakete. Potrebno je da sve strane nađu zajednički put kao međunarodnoj kontroli oružja”, rekao je generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš.

Analitičari se plaše da će kolaps istorijskog sporazuma dovesti do nove trke u povećanju naoružanja između SAD-a, Rusije i Kine.

“Sada kada je sporazum okončan radićemo na razvoju novog oružja. Rusija je spremna”, rekao je ruski vojni analitičar Pavel Felgenhauer.

(Klix.ba)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare