Volite li slatko i kremasto, a uz sve to volite i sir, onda je za vas idealna slastica cheesecake, delicija koja 30. jula u svijetu slavi svoj dan.
Cheesecake je omiljeni kolač u svako doba godine, a posebno za ljetne dane jer njegova kremasta struktura pruža osvježenje i dozu sočnosti. Za pripremu klasičnog cheesecakea potrebno je svega nekoliko sastojaka – kremasti sir, keks, margarin i jaja. Svi ostali dodatci stvar su mašte.
Cheesecake je lagan i može se kombinovati s voćem, čokoladom, ali i s plavim sirom ili ljutim papričicama – za one najhrabrije. Možete ga, ali i ne morate peći, zavisno o receptu koji vam je dopao pod ruke, a oni su se mijenjali kroz vijekove i od kontinenta do kontinenta.
Cheesecake je, naime, jedan od najstarijih kolača koji vuče korijene još iz stare Grčke. Vjeruje se da se u istoriji kolač sa sirom služio sportistima tokom prvih Olimpijskih igara 776. godine prije Hrista. Kasnije su ga preuzeli Rimljani, umjesto kvasca ubacili razmućena jaja i usavršili recept. Ime su mu dali Englezi u 15. vijeku, a moderna verzija cheesecakea slavu duguje Williamu Lawrenecu iz Chestera u New Yorku koji je krajem 19. vijeka razvio kremasti sir koji je danas neizbježan sastojak svakog cheesecakea.
Dva najpoznatija oborena rekorda vezana za cheesecake su najveći i najskuplji cheesecake. Najveći cheesecake veličine 2,8 metara i težak više od 4500 kilograma izradila je Cheeseberry Company za proslavu 240. rođendana ruskog grada Stavropolja 2017. čime je srušila Guinnessov rekord.
Najskuplji pak, ako poželite, možete kupiti u New Yorku kod slastičara Rafaela Ronce i to za nezamislivih 4.592 američkih dolara koji se vrtoglavo penju zbog vrhunskih sastojaka poput bijelog tartufa, 200 godina starog konjaka, vanilije s Madagaskara i listića zlata kojima je posuta.
Ne sumnjamo da je torta izvrsna, ali jednako dobra biće i ona koju dragoj osobi pripremite prema sljedećem receptu:
Cheesecake
Podloga:
225 g glatkog brašna
75 g šećera u prahu
150 g Zvijezda stolnog s maslacem
2 žumanjka
50 g mljevenih lješnjaka
50 g Zvijezda stolnog margarina
Prosuti brašno. Dodati hladni margarin s maslacem izrezan na kockice te ga pomiješati s brašnom. Dodati šećer u prahu, žumanjke i lješnjake te naglo zamijesiti. Ostaviti prhko tijesto da odmori. Odmoreno tijesto razvaljati na debljinu od 2 cm te staviti u lim i peći na 180 stepeni dok ne poprimi zlatno žutu boju. Pečeno tijesto izmrviti i povezati stolnim margarinom. Pripremljenu smjesu utisnuti u kalup i peći na 200 stepeni – 5 minuta.
Za to vrijeme pripremiti kremu od sira.
Krema od sira:
500 g sira
4 jaja
100 g šećera
sok jednog limuna
2 vanilin šećera
Odvojiti bjelanjak od žumanjka. Bjelanjak pomiješati sa šećerom dok ne izlupamo čvrsti snijeg, a žumanjke pomiješati sa sirom i vanilin šećerom. Dodati snijeg od bjelanjaka i sok od limuna te ih staviti na malo ohlađenu pečenu podlogu.
Podlogu vratiti u rernu i peći oko 20 minuta na 170 stepeni.
Na kraju na tortu staviti mješavinu od 400 ml kiselog vrhnja, 100 g šećera i 2 vanili šećera. Nakon što dodamo kremu od vrhnja, kolač vratiti u toplu, ali ugašenu rernu. Tortu ohladiti preko noći.
Prijatno!