27. Jula 2019.

Ljeto sa ukusom paradajza

Big Portal

U ovo doba godine praktično je nemoguće zamisliti obrok bez paradajza među sastojcima. Probajte: neodoljive bruskete, junetinu na seoski način, zdravu domaću salatu i tjesteninu sa kobasicama

Potrebno je: baget ili običan hleb, 8 čeri paradajza, 3 kašike sira, 1 dl maslinovog ulja, 4 čena belog luka, šaka svežeg bosiljka, malo pečenice ili slanine

Hleb isecite na kriške, svaku premažite maslinovim uljem, poređajte preko iseckan paradajz, sir, beli luk i pospite bosiljkom (po želji stavite i pečenicu). Pecite ih u rerni 10 minuta na 200 stepeni.

* * * * * * * * * * * * * *

Junetina na seoski način

Potrebno je: 400 g junećeg mesa, 2 glavice crnog luka, 2 šargarepe, 3 kašike crvene mlevene paprike, 5 kašika brašna, 3 kašike biljnog začina, 2 kašike paradajz pirea, ulje, so, biber

U posudu sa brašnom dodajte 1,5 kašika biljnog začina, crvenu mlevenu papriku, so, biber i sve dobro izmešajte. Meso iseckajte na kockice, posolite, pobiberite sa obe strane, uvaljajte u brašno sa začinima i pržite na zagrejanom ulju. Poređajte zatim meso u nauljen keramički sud, a u masnoći u kojoj se pržilo dobro ispržite iseckani luk i šargarepu sa 1,5 kašika univerzalnog biljnog začina. Paradajz pire razmutite u malo vode, sipajte 150 ml vode i sadržaj prespite u keramički sud zajedno sa lukom i šargarepom. Dolijte još 150 ml vode i pecite 90 minuta na 200 stepeni.

* * * * * * * * * * * * * *

Zdrava domaća salata

Potrebno je: veći pileći file, malo dimljene slanine, 3 paradajza, 2-3 kuvana jajeta, domaći sir, crveni ili crni luk, nekoliko listova zelene salate, so

n univerzalni biljni začin

Propržite na ulju slaninu, a zatim i piletinu koju ste prethodno začinili i naseckali. Dobro operite i naseckajte paradajz, luk i zelenu salatu, a zatim stavite u veliku činiju sa secaknim sirom, jajima, mesom i slaninom. Ukoliko želite, preko salate dodajte majonez.

* * * * * * * * * * * * * *

Testenina sa kobasicama

Potrebno je: 300 g spiralnih makarona, beli luk, 100 ml pavlake za kuvanje, 100 g kobasica, 2 paradajza, so po potrebi

Skuvajte makarone u vodi. U zagrejan tiganj dodajte sitno iseckani beli luk, a posle dvadesetak sekundi i kobasice iseckane na kolutove. Stavite iseckan paradajz, a kada smekša ubacite pavlaku za kuvanje. Skuvane i oceđene makarone pridružite sosu koji ste skuvali i dobro promešajte.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare