19. Jula 2019.

Ministar unutrašnjih poslova slovenije najavio najgori scenario: Moguće slanje jedinica „Frontexa“ na granicu BiH

Big Portal

Slovenački ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar spomenuo je mogućnost slanja Frontexa na granicu između Hrvatske i BiH radi suzbijanja ilegalnih imigracija, objavilo je u četvrtak njegovo ministarstvo.

Poklukar se na marginama sastanka evropskih ministara unutrašnjih poslova EU-a sastao sa talijanskim kolegom Mateom Salvinijem sa kojim je razgovarao o migracijama i stanju na zapadnom Balkanu, objavio je slovenački MUP na svojim internet stranicama.

“Oba ministra su se složila da problem nije granica Slovenije i Italije nego spoljna granica EU-a koju je potrebno još bolje zaštititi”, piše u saopštenju.

“Ministri su izrazili spremnost da pomognu Hrvatskoj ako ona ocijeni da joj je pomoć potrebna, a Poklukar je u razgovoru spomenuo i moguće upućivanje agencije Frontex na granicu sa BiH”, kažu u ministarstvu.

Poklukar je Salviniju rekao da je zatvaranje granice sa Slovenijom zbog ilegalnih migracija nepotrebno i nema uporišta u situaciji na granici.

“Svako zaoštravanje graničnog režima na granici Italije i Slovenije bilo bi upletanje u svakodnevni život ljudi uz granicu”, navodi slovenačko ministarstvo i ističe da su zatvaranja granice u prošlosti imala negativne posljedice.

Poklukar je najavio da će se i ubuduće sastajati sa Salvinijem.

Evropski ministri bez dogovora o redistribuciji migranata

Njemačka i Francuska u četvrtak nisu uspjele da postignu sporazum sa drugim članicama Evropske unije o mehanizmu kojim bi se rasporedili tražioci azila spaseni na Mediteranu, čime bi se pomoglo Italiji, koja se teško nosi sa velikim brojem dolazaka.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner otkrio je da su neki ministri odbili da prime migrante, drugi pozvali na veću solidarnosti, a neki izrazili zabrinutost zbog ohrabrivanja migranata da krenu na opasan put preko mora.

Italija je do sada primila najviše migranata sa mora, ali vlada u Rimu je prošle godine tome stala na kraj, zabranivši spasilačkim brodovima pristup lukama i zahtijevajući od drugih članica da dijele sudbinu Italije.

Evropska unija dugo pokušava da dođe do zajedničkog odgovora na priliv migranata iz sjeverne Afrike preko Sredozemlja, kao i oko nužnih reformi sistema azila.

Razgovori će biti nastavljeni na susretu ministara spoljnih i unutrašnjih poslova u ponedjeljak u Parizu, prenosi Hina.

Slobodna Bosna

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare