5. Jula 2019.

Dan nezavisnosti SAD – parade, koncerti, vatrometi

Big Portal

Širom Amerike paradama, koncertima i vatrometima proslavljen je Dan nezavisnosti. Centralna svečanost upriličena je u Vašingtonu, gde je održana vojna parada.

Ovaj praznik slavi se od 4. jula 1776. godine, kao dan nastanka SAD, kada je potpisana deklaracija o nezavisnosti u kojoj se ističe “da su svi ljudi stvoreni jednaki i da je njihovo neotuđivo pravo, pravo na život, slobodu i težnja ka sreći”.

U tom dokumentu definisano je da su 13 severnoameričkih kolonija „slobodne i nezavisne države i da se sve političke veze sa Velikom Britanijom prekidaju”.

Centralna svečanost upriličena je u Vašingtonu, gde je održana vojna parada.

Na proslavi Dana nezavisnosti mimo tradicije – demonstrirana je vojna moć Amerike zbog čega su kritičari optužili predsednika Donalda Trampa da politizuje jedan od retkih trenutaka jedinstva u SAD i koristi ga kao kampanju za drugi mandat u Beloj kući.

Vašingtonski park Nešnal mol nadletali su stelt bombarder “B-2”, borbeni avioni “F-35” i “F-18”, vazdušni akrobatski tim “Nejvi blu endžels” i vojni helikopteri.

“Naša nacija je jača nego ikada pre. Slavimo našu istoriju, naše ljude i heroje koji su sa ponosom branili našu zastavu: hrabre muškarce i žene vojske SAD. Za više od 65 godina nijedna neprijateljska avijacija nije ubila nijednog američkog vojnika, jer nebo pripada Sjedinjenim Američkim Državama”, poručio je Donald Tramp na paradi u Vašingtonu.

Tokom dana hiljade pristalica nosile su u Vašingtonu transparente sa Trampovom parolom “Učinimo Ameriku ponovo velikom”, a njegovi oponenti postavljaju pitanje cene organizovanja takvog događaja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare