14. Juna 2019.

“Mi smo ispali zločinci koji smo tražili da institucije rade po zakonu”

Big Portal
  • Mi smo ispali zločinci koji smo tražili da institucije rade po slovu zakona, a ne oni koji te institucije koriste u privatne svrhe i doslovno uništavaju Republiku Srpsku u koju se kunu- kaže Danijela Daca Ratešić – Došen

– Tragično je sve što je urađeno u slučaju ubistva Davida Dragičevića, a jednako je tragično i sve ono što nije urađeno. Sakrivanje stvarnih dokaza, podmetanje lažnih, svjedoci koji „čuju“, a ne vide, a koji su validiniji od onih što su i čuli i vidjeli i, na kraju, prema tom djetetu nije učinjen jedan, već puno više zločina”, kaže u intevjuu portalu Istinito Danijela Daca Ratešić – Došen, žena koja je zajedno sa Davorom Dragičevićem bila u vrhu grupe “Pravda za Davida”.

Prema njenim riječima, posljednji u nizu tih zločina je svakako hapšenje i progon Davidovih roditelja koji su samo tražili istinu o smrti svog djeteta.

“Na kraju mi smo ispali zločinci koji smo tražili da institucije rade po slovu zakona, a ne oni koji te institucije koriste u privatne svrhe i doslovno uništavaju RS u koju se kunu” poručuje ona.

Govoreći o progonima, koji i danas traju, kaže da neće dopustiti da prođe nesankcionisano jeste prije svega teror i represija nad građanima, a koja se vrlo očito može vidjeti iz, kako kaže njenog primjera, montiranja hapšenja, lažnih svjedoka (petorica policajaca koji su navedeni kao „dokazni materijal“), iznošenje lažnih optužbi za djela koja nisam počinila, a za šta postoje i snimci i svjedoci.

“Nisu samo hapšenja bila ono što je ugrozilo naša ljudska prava i slobode, postoje dokazi i o neosnovanom i nelegitmnom praćenju i prisluškivanju ljudi, te korištenju javnog servisa za targetiranje građana koji daju podršku, čime su nam svima ugrozili živote. Postoje dokazi tog montiranja vijesti, kako , ko i na koji način je to sve odrađivao. Neki su, kako čujem, za ta svoja nedjela i dobrano nagrađeni”, kaže Danijela Daca Rateđić-Doćen.

Vjeruje da će doći i trenutak kada će za svoje „nagrade“ morati platiti “debelu” cijenu.

“Posebna priča su pojedine osobe koje su ciljano bile upletene u cijelu tu situaciju sa ciljem degradacije nas kao ljudi, građana, a koje su o nama pisale najgnusnije laži koje normalan čovjek u svojoj glavi ne može ni zamisliti. Na sve to ja nikada nisam davala komentare, niti sam se uplitala u rasprave, ali sam zato sve dokumentovala i za te ljude ću takođe pravnim putem tražiti sankionisanje. Istina o nama, o svemu što se dešavalo ugledaće svjetlo dana, možda ne tako brzo kako bismo mi to željeli, ali kako naš narod kaže, strpljen – spašen”, poručila je ova hrabra žena.

Osvrćući se na borbu, koju je zajedno sa porodicom Davida Dragičevića vodila, kaže da je najveće postignuće za nju to što su institucije natjerali da priznaju da je počinjeno ubistvo Davida Dragičevića, a samim tim i da je sasvim opravdan razlog izlaska građana na Trg.

“Da nije bilo toga, sve bi ostalo na onoj prvobitnoj konstrukciji koju su vrlo nespretno konstruisali sa zadesom, burekom, LSD-ijem i pljačkom. Generalno, građani koju su ustali protiv ove nepravde podigli su masu drugih ljudi koji su sa nepravdom, korupcijom, neimaštinom, sveopštom pljačkom i uništavanjem RS, suočeni svakodnevno. To je možda za društvo u kojem živimo bio i najveći uspjeh, buđenje svijesti i savjesti. Nije David prvi kome se takav zločin desio, Davidovo ubistvo je bilo okidač za građane koji su već godinama svjedoci svega što se oko nas dešava”, kaže Daca.

Ona dodaje da funkcioneri koji su održali onaj famozni pres 26. marta prošle godine nisu bili onoliko traljavi i toliko očigledni u iznošenju neistina, možda se ništa od onoga što se desilo ne bi ni tada desilo.

“Zato sam više puta ponovila da su upravo oni organizatori okupljanja koja su se na ovaj ili onaj način dešavala i dešavaju u Banja Luci”, kaže ona i dodaje da je tragično sve što je urađeno u slučaju ubistva Davida Dragičevića, a jednako je tragično i sve ono što nije urađeno.

“Sakrivanje stvarnih dokaza, podmetanje lažnih, svjedoci koji „čuju“, a ne vide, a koji su validiniji od onih što su i čuli i vidjeli i, na kraju, prema tom djetetu nije učinjen jedan, već puno više zločina. Posljednji u nizu je svakako hapšenje i progon Davidovih roditelja koji su samo tražili istinu o smrti svog djeteta. Na kraju mi smo ispali zločinci koji smo tražili da institucije rade po slovu zakona, a ne oni koji te institucije koriste u privatne svrhe i doslovno uništavaju RS u koju se kunu”, zaključića je Danijela Daca Ratešić-Došen.

BN TV

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare