14. Juna 2019.

NBA: Torontu titula za kraj dominacije Voriorsa!

Big Portal

Košarkaši Toronta prvi put u istoriji postali su šampioni najjače lige sveta. Reptorsi su u šestoj utakmici velikog finala pobedili dvostrukog uzastopnog prvaka Golden Stejt u Orakl areni 114:110 i ukupnim rezultatom 4-2 došli do prvog pehara u 24 godine dugoj istoriji franšize.

Za najkorisnijeg igrača finalne serije drugi put u karijeri proglašen je Kavaj Lenard. Prethodno je MVP bio 2014. u dresu San Antonija.

Toronto je ujedno postao i prvi tim iz Kanade koji je došao do šampionskog prstena, ali i prva ekipa koja je u finalu tri puta u gostima uspela da savlada aktuelnog šampiona lige.Gostima je u šestom meču na ruku išla i verovatno teža povreda Kleja Tompsona u finišu treće četvrtine, koji je nešto kasnije dvoranu napustio uz pomoć štaka. Voriorsi nisu mogli da računaju ni na Kevina Durenta, koji će zbog operacije ahilove tetive verovatno propustiti celu sledeću sezonu.

U poslednjoj NBA utakmici u Orakl areni (Voriorsi se sele u dvoranu u San Francisku) Toronto je najvećih 9 poena viška imao na startu (0:9), što dovoljno govori koliko je uzbudljivo bilo u Kaliforniji.

Reptorse je u prvom poluvremenu predvodio sjajni Kajl Lauri, dok je u nastavku utakmice, pogotovo u poslednjoj četvrtini, odgovornost preuzeo ‘čovek iz senke’ Fred Vanvlit i gotovo bez greške poveo svoj tim do istorijskog uspeha.

Gosti iz Kanade su kao i u prethodnom meču i u Orakl areni mogli da prokockaju značajnu prednost u finišu, ali je sreća ovoga puta bila na njihovoj strani. Reptorsi su na minut i 55 sekundi pre kraja vodili 108:102, Voriorsi su se vratili i čak su imali napad za pobedu. Napad je, naravno, bio za Stefa Karija, ali odlični strelac nije bio precizan.

Tačku na neverovatnu sezonu tima Nika Nursa, čoveka kome je ovo bila prva samostalna sezona u NBA i čoveka koji je godinama radio u engleskoj košarci, stavio je Lenard da penala za veliko slavlje malobrojnih navijača Toronta u dvorani.  

Kajl Lauri je bio odličan sa 26 poena (4/7 za tri), uz 7 skokova i 10 asistencija, isti broj poena imao je i Paskal Siakam, uz 10 skokova, Vanvlit je dodao 22 (5/11 za tri), baš kao i Lenard (7/16 iz igre, 1/5 za tri).

Kod Voriorsa, koji nisu uspeli četvrti put u poslednjih pet sezona da osvoje titulu, Tompson je do povrede postigao 30 poena (4/6 za tri), Andre Iguodala je zabeležio 22, Kari 21 (3/11 za tri), a Drejmond Grin 11, uz 19 skokova i 13 asistencija.

Tok meča:

Meč u Orakl areni je u znaku teško povređenog Durenta i oproštaja od čuvene dvorane (najstarije u NBA) u kojoj Voriorsi igraju poslednji meč.

Toronto je sjajno počeo meč i posle samo minut i poveo je 8:0, uz trojke Kavaja Lenarda i Kajla Laurija. Kavaj je ubacio još jednu trojku za 11:2, ali su Voriorsi uzvratili mini-serijom 4:0.

Reptorsi trojke šutiraju 5/6 i u 5. minutu vode 17:8.

Razigrao se Klej Tompson i sa dve trojke vratio je svoj tim sa samo dva poena minusa u 8. minutu – 20:22. Sjajni strelac izbio je na treće mesto večne liste ‘trojkaša’ u mečevima doigravanja.

Voriorsi su serijom 7:0 prvi put poveli u 10. minutu – 27:26. Lauri trojkom prekida nalet domaćeg tima, ali na drugoj strani i Kari pogađa prvu trojku.

Reptorsi imaju pola koša prednosti posle prve četvrtine – 33:32. Lauri je blistao sa 15 poena (4/4 za tri), dok je na drugoj strani 10 upisao Tompson.

Vanvlit je trojkom za 43:38 ponovo ‘odlepi’ svoj tim, ali u mnogo sporijem ritmu se igra u drugoj četvrtini. Voriorsi serijom 6:0 dolaze do prednosti 44:43 u 19. minutu, a trener gostiju Nik Nurs odgovara tajm-autom.

Iguadala je postigao tek četvrtu trojku za domaći tim na nešto manje od dva minuta pre kraja poluvremena za 54:53, ali je odlični Lauri uzvratio, a onda i Lenard uz dodatno slobodno bacanje – 54:58.

Toronto na poluvremenu vodi 60:57, uz sjajno izdanje Laurija – 21 poen, (3/4 za dva, 4/5 za tri), uz po 6 skokova i asistencija, Siakam je dodao 13, a Ibaka 10. Na drugoj strani Tomspon prednjači sa 18 poena, dok je Iguodala upisao 11.

Klej Tompson u finalu trojke šutira 22/38 (57.9%) što je najbolje u istoriji!

Lenard se ‘probudio’ na počeklu drugog poluvremena i uz koš i dodatno bacanje gosti su u 28. minutu imali 6 poena viška  – 72:66. Ipak, Golden Stejt je brzo odgovorio…

Voriorsi uzvraćaju serijom 14:4 i na četiri i po minuta pre kraja trećeg perioda ponovo vode – 80:76. Nalet domaćeg tima prekinuo je Lenard, uz dodatan penal – 80:79. 

Ali usledila je nova trojka neverovatnog Topmsona…

Kauri i Lenard imaju po četiri lične greške, što bi mogao da bude veliki problem za Reptorse.

Kod rezultata 83:80 na 2:22 minuta pre kraja Tompson je ostao na parketu posle pokušaja da zakuca i prekršaja Denija Grina. Klej se uhvatio za levo koleno i uz pomoć saigrača izašao sa terena. Na putu do svlačionice ipak se oslonio na nogu i vrlo brzo vratio na parket i stao na linuju slobodnih bacanja. 

Odlični bek je pogodio oba penala, a onda za svaki slučaj trčeći otišao do svlačionice. Povreda Tompsona pogodila je i velikog navijača Reptorsa, repera Drejka.

Iguodala je pogodio treću trojku iz šest pokušaja za 88:83 na nešto više od minut pre kraja treće četvrtine. Ukupno 20 za njega.

Lenard u poslednjim trenucima trećeg perioda pogađa iz odbojke, ali prekasno – Voriorsi u odlučujućih 12 minuta ulaze sa 2 poena prednosti – 88:86.

Tompson se više neće vraćati na parket! Voriorsi su poslednju četvrtinu počeli i bez Karija, koji je morao malo da odmori.

Venvlit ubacuje trojku za izjednačenje 91:91 na tačno 9 minuta pre kraja.

Klej Tompson je na štakama napustio Orakl arenu!

Na pola poslednje deonice Voriorsi vode 99:96. Venvlit sa tri penala izjednačuje – 99:99. Kod rezultata 101:99 Grin je tražio prekršaj, ali sudije nisu mislile kao krilni igrač domaćeg tima. 

Sjajni Venvlit na 3:44 pre kraja ubacuje petu trojku iz desetog pokušaja – 104:101. Tajm-aut za Voriorse.

Ibaka posle ofanzivnog skoka povećava prednost gostiju – 106:102. U poslednjim trenucima sledećeg napada Lauri postiže koš u mnogo sreće za 108:102, a Drejmond Grin na 1:55 minuta trojkom vraća nadu svom timu – 108:105. 

Siakam pogađa jedan od dva penala – 109:105 na nešto više od minut i po pre kraja. Na drugoj strani Kazins takođe jedan od dva sa linije slobodnih bacanja – 109:106. 

Kazins polaže za 109:108 na 47 sekundi pre kraja. Tajm-aut za goste 38 sekudni pre kraja. SIakam postiže koš (111:108), do kraja je 26 sekundi.

Na drugoj strani Kari sa penala pogađa oba puita – 111:110. Još 18 sekundi… Lauri ima problem da vrati loptu u igru – tajm-aut Reptorsa.

Toronto je izgubio loptu – presing Voriorsa urodio je plodom. Grin je pokušao da pronađe Siakama, ali je lopta završila u autu. Do kraja je još 9.6 sekundi. Tajm-aut za domaće.

Kari je iz solidne pozicije pokušao za tri, ali nije pogodio. Drejmond Grin traži tajm-aut i dobija tehničku jer nijedan od timova više nema pravo na odmor. Do kraja je još 0,9 sekundi, Reptorsi imaju jedno slobodno bacanje i loptu sa strane.

Kavaj Lenard pogađa penal – 112:110. Lopta sa strane je za Reptorse, lopta dolazi do Lenarda koji je fauliran. Lenard pogađa oba slobodna bacanja – 114:110!

Toronto Reptorsi su prvi put u istoriji šampioni NBA lige. Prvi tim iz Kanade na vrhu najjače lige sveta.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare