TIKVICE su savršena ljetna namirnica. Imaju samo 20 kalorija po šoljici, nula masnoća i holesterola te 35 posto dnevne preporučene doze vitamina C, piše Huffington Post.
Sadrže i značajne količine vitamina B6, C, K, riboflavina i minerala poput kalija i mangana, a ovo su još neke njene prednosti:
1. Podstiče probavu
Tikvice poboljšavaju probavu, a mogu smanjiti i učestale tegobe sa zatvorom. One takođe sadrže značajne količine vlakana, elektrolita i drugih hranjivih tvari koje su potrebne za zdrav probavni sistem.
2. Usporavaju starenje
Starenje je posljedica djelovanja toksina, slobodnih radikala i upala kojima je tijelo izloženo tokom godina. Tikvice su bogate antioksidansima i protivupalnim fitonutrijentima koji pomažu osloboditi tijelo od slobodnih radikala.
3. Snižava razinu šećera u krvi
Visoka razina šećera u krvi i dijabetes problemi su koje dodatno pogoršava nezdrava prehrana. Uključivanjem tikvica u ishranu povećavate unos vlakana. Istraživanja pokazuju da uključivanje najmanje 30 grama vlakana u dnevnu prehranu značajno smanjuje rizik od dijabetesa.
4. Ubrzavaju zarastanje rana
Ovo ljetno povrće ima i značajne količine mangana, koji je ključan za proizvodnju aminokiseline prolina. Prolin podstiče stvaranje kolagena u koži čineći je zdravijom, ali i ubrzava proces zarastanja rana na tom najvećem ljudskom organu.
5. Čuvarica prostate
Tikvicu možemo nazvati i pravom muškom namirnicom. Mangan u tikvicama povoljno djeluje na povećanje libida, dok fitonutrijenti smanjuju simptome povećane prostate koja muškarcima otežava mokrenje, a katkad i seksualne odnose.
6. Pomažu pri gubitku težine
Tikvice su niskokalorične i upravo zbog toga idealne za one koji žele izgubiti kilograme. Uključivanjem tikvica u ishranu povećavate unos vlakana i vode. To znači da ćete se duže osjećati siti zbog čega ćete i manje jesti. Dugoročno, izgubićete dio svoje prekomjerne težine.
Index