RIŽA je namirnica koju možete kombinovati u jelima na razne načine, a nerijetko se priprema u većoj količini kako bi je ostalo i za dan kasnije.
Isto tako, riža je jedna od namirnica koju nije preporučljivo podgrijavati, jer može sadržavati bakterije Bacillus cereus koje mogu uzrokovati trovanje hranom, tvrde stručnjaci.
No, problem zapravo nije u podgrijavanju same riže, već u načinu na koji je kuhate i čuvate za dan poslije. Riža, kažu stručnjaci, ne bi smjela nakon kuhanja stajati duže od sat vremena na sobnoj temperaturi.
Stoga, ako ste je ostavili unutar sat vremena od kuhanja u frižider i poželjeli je drugi dan na svom tanjuru, ovo je trik zbog kojeg će ona biti ukusna i pahuljasta kao da ste je upravo pripremili, prenosi Women's Health.
1. Stavite rižu u posudu i dodajte vodu. Zagrijavajte je tako dok ne upije svu vodu. Nakon toga će riža biti spremna za konzumaciju, odnosno pripremu omiljenog recepta.
2. Zagrijte ulje na tavi i dodajte rižu. Kuhajte je miješajući dok ne razbijete sve grudice. Nećete ni primijetiti da je riječ o riži od dana prije.