11. Juna 2019.

Zdravku Mamiću SIPA uručila poziv, danas se mora pojaviti u Sudu BiH

Big Portal

Policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su uručili poziv bivšem čelniku Dinama Zdravku Mamiću da se javi u Sud BiH.

Za Klix je potvrđeno da je SIPA jutros uručila poziv Mamiću, a iz te agencije je potvrđeno da on nije uhapšen te da će se na osnovu poziva danas pojaviti u Sudu BiH. Nezvanično, Zdravko Mamić se jutros nalazio u Mostaru.

Ovaj potez bezbjednosne agencije iz BiH uslijedio je nakon što je susjedna Republika Hrvatska raspisala međunarodnu potjernicu za Mamićem. U skladu s tim Interpol je obavijestio pravosudne institucije i policijske agencije u BiH o raspisivanju međunarodne potjernice za Mamićem koji se već godinu nalazi u Međugorju.

Bivši čelnik Dinama danas će se javiti u Sud BiH gdje bi trebalo biti održano prvo ročište po zahtjevu za izručenje Hrvatskoj. Ako se Mamić bude protivio izručenju Hrvatskoj, uslijediće sudski postupak u kojem će se odlučivati o njegovoj ekstradiciji.

Mamić sudsku odluku može čekati ili u ekstradicijskom pritvoru ili na slobodi ukoliko mu bude dozvoljeno da plati kauciju.

Potjernica za Mamićem raspisana je nakon što mu je Županijski sud u Osijeku odredio istražni zatvor u drugom sudskom postupku koji je pokrenut protiv njega zbog optužbi za učestvovanje u izvlačenju 38 miliona KM iz Dinama.

SrpskaInfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare