10. Juna 2019.

“Neću isplatiti račun za Bregzit ako ne bude bolji sporazum”

Big Portal

Glavni favorit za budućeg premijera Velike Britanije Boris Džonson poručio je da neće isplatiti 39 milijarde funti, što je oko 44 milijardi evra koliko je inače dogovoreno za izlazak Britanije iz Evropske unije, ukoliko EU ne ponudi Londonu bolji sporazum od onog koji je trenutno na stolu.

Džonson, koji se najviše zalaže za Bregzit, obećao je da će izvući Britaniju iz EU do 31. oktobra, čak i bez dogovora.

On, ali i drugi kandidati za mjesto premijera Britanije, smatraju da mogu da dobiju bolje uslove od lidera EU nego što je to uspjela Tereza Mej sa svojim sporazumom koji nije usvojen u parlamentu.

Međutim, lideri EU još ranije su najavili da neće mijenjati uslove dogovorenog ugovora.

Juče je jedan od kandidata za novog britanskog premijera, Majkl Gov, izjavio da bi bio spreman da odloži Bregzit za nekoliko dana ili nedjelja poslije roka koji ističe 31. oktobra, ukoliko bi Britanija bila blizu potpisivanja sporazuma sa EU.

Danas i zvanično počinje takmičenje za izbor novog lidera Konzervativne stranke, nakon što je Tereza Mej u petak podnijela ostavku i napustila i partijsko i državno kormilo. Nominacije za mjesto novog predsjednika stranke primaju se do danas popodne. U stranci očekuje da novi lider bude izabran krajem jula. Juče je bilo 11 kandidata koji su željeli da naslijede Terezu Mej.

Boris DŽonson je bio među prvima koji se kandidovao i koji za sebe smatra da je jedini koji može da pobijedi i Laburističku stranku koju predvode Džeremi Korbin i Bregzit stranku Najdžela Faraža.

Džonson važi za ličnost koju bi američki predsjednik Donald Tramp najviše volio da vidi na mjestu premijera Britanije.

Grešni kandidati

Majkl Gov (51), inače ministar za životnu sredinu, juče se našao u centru interesovanja jer je priznao da je koristio kokain u “nekoliko navrata”, doduše još prije dvije decenije. Ilegalne supstance su postale “hit priznanje” među kandidatima u izbornoj trci za nasljednika Mejove, jer je prije Gova i ministar spoljnih poslova Džeremi Hant izjavio da je u mladosti pio lasi (vrsta jogurta) sa kanabisom dok je putovao po Indiji. A sekretar za međunarodni razvoj Rori Stjuart je kazao kako je prije 15 godina na venčanju u Iranu pušio opijum.

Novosti

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare