Iako je u bazi većine jela, uvijek je u drugom planu. Za promjenu, skuhajte jelo u kojemu luk ima glavnu ulogu…
Jeste li već probali juhu od luka? Sad smo još u nju dodali i pivo i učinili je konkretnom…
Potrebno vam je:
- 3 velika luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 3 češnja češnjaka
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- 1/2 litre piva
- 1/2 litre povrtnog ili mesnog temeljca
- 1 kašika svježih ili 1 kašičica sušenih listića majčine dušice
- 1 lovorov list
- so i svježe mljeveni biber
Način pripreme
1/Luk oljuštite i narežite na tanke kolutove. Češnjak oljuštite i nasitno nasjeckajte. U loncu, na srednje jakoj vatri, pirjajte luk dok se ne počne karamelizovati, odnosno poprimati smeđkastu boju. Za to će biti potrebno 20-ak minuta; pritom često miješajte.
2/Dodajte češnjak i još kratko pirjajte, tek toliko da češnjak zamiriše. Ulijte pivo i temeljac te dodajte začinsko bilje. Posolite i popaprite po ukusu. Pustite da zakipi pa nastavite kuhati na laganoj vatri dok luk jako ne omekša, otprilike 15 minuta.
3/Želite li juhu raznolikije teksture, odvojite dio, a ostatak smiksajte štapnim mikserom pa umiješajte nesmiksani dio. Ako više volite sasvim glatku juhu, odmah sve smiksajte štapnim mikserom. Po potrebi još začinite pa poslužite s hljebom, najbolje tamnim i hrskavo poprženim.
Hranljiva vrijednost:
U 100 g:
- 40 kcal
- 1 g bjelančevina
- 9 g u gljenih hidrata (od toga 2 g prehrambenih vlakana i 4 g šećera )
- 0 g masnoća
% dnevno preporučene doze
vitamin C………12%
vitamin B6………6%
folati ……………..5%
vitamin B1………3%
vitamin B2………2%
vitamin B3………1%
mangan ………….6%
kalij ………………4%
fosfor……………3%
magnezij ………..2%
kalcij …………….2%
željezo………….1%