6. Juna 2019.

BiH SVE DALJE OD EVROPE Ne stišavaju se reakcije oko mišljenja Evropske komisije

Big Portal

Ni sedam dana nakon što je Evropska komisija objavila svoje mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU ne stišavaju se reakcije oko ključnih prioriteta koji se moraju ispuniti kako bi zemlja uopšte mogla početi pregovore o pristupanju.

Pojedini predstavnici vladajućih partija iz Republike Srpske već ranije su rekli da od priče oko prenosa nadležnosti sa nižih nivoa vlasti na državni nivo, što je jedan od ključnih prioriteta koji se navode u mišljenju, nema ništa. Negodovanja zbog pojedinih tačaka iz mišljenja mogu se sporadično čuti i od pojedinih predstavnika hrvatskih političkih partija u BiH.

Međutim, najviše pažnje izazvao je politikolog Ivan Pepić iz Mostara, koji je ovih dana pozvao hrvatske političare da odbace mišljenje Evropske komisije.

On je za hrvatske medije izdvojio tri važna stuba na kojima se, po njegovom mišljenju, temelji današnja BiH, a koje Evropska komisija problematizuje. Pepić ističe da bi njihovo dovođenje u pitanje moglo dovesti do ozbiljnije političke krize između tri konstitutivna naroda.

– Prvo, Komisija uočava složeno institucionalno uređenje, pritom se osvrćući gotovo isključivo na odluke koje se donose na osnovu etničke pripadnosti koje, prema Komisiji, negativno utiču na funkcionalnost BiH. Komisija ne dovodi direktno u pitanje postojanje konstitutivnih naroda, ali tehničkim riječnikom i diplomatskim akrobacijama nastoji prikazati njihovo postojanje kao gorući problem i izvor nefunkcionalnosti – naveo je Pepić.

Vitalni nacionalni interes
On je dodao da bi politički lideri trebali oštro odbacivati takve navode, posebno hrvatski političari.

Pepić je istakao da se iz mišljenja EK može vidjeti da im smeta i postojanje vitalnog nacionalnog interesa.

– Komisija ide čak korak dalje te u jednoj od 14 preporuka poziva na ukidanje veta za vrijeme implementacije pravne stečevine EU. Prihvaćanje te preporuke značilo bi ukidanje postojećeg koordinacijskog mehanizma, jer bi kantoni, entiteti i entitetske institucije bile podložne jednom, državnom nivou za vrijeme pregovora za članstvo – naveo je Pepić.

Politički analitičar Slavo Kukić ističe da ne vidi svjetlo na kraju tunela kada je u pitanju BiH i njen put ka EU. On pojašnjava da je vidljivo kako sadašnjoj političkoj garnituri u BiH, ali i dominantnim političkim filozofijama, koje upravljaju procesima u ovoj zemlji, apsolutno nije stalo do približavanja evropskim i evroatlanskim integracijama.

Predstava za javnost
Iako u javnosti govore kako im je stalo do EU, Kukić ističe da je to samo predstava za javnost, ali da u suštini nikome od njih ne odgovara da se stanje u BiH promijeni.

– Ovakvo stanje će pokušati produžiti što duže mogu. Dio po dio zahtijeva iz mišljenja EK će odbacivati iz ovog ili onog razloga, i na kraju ništa se neće ispuniti. Čim je EK objavila svoje mišljenje rekao sam da nije realno očekivati spremnost političara da ispune niti jedan od tih 14 uslova, a kamoli sve njih – zaključuje Kukić.

Analitičari smatraju da komentari koji se mogu čuti nakon što je EK objelodanila svoje mišljenje pokazuju da u BiH postoji konsenzus oko EU, ali ne i oko BiH, njenog unutrašnjeg uređenja i njene budućnosti. Saglasni su da se BiH u dogledno vrijeme ne može nadati nikakvom napretku kada je u pitanju put ka članstvu u EU jer se političari ne mogu dogovoriti ni oko formiranja vlasti, a kamoli ključnih reformi koje su stavljene pred njih.

SrpskaInfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare