28. Maja 2019.

Đoković: Dopada mi se “novi” Rolan Garos

Big Portal

Posle pobede u prvom kolu nad Poljakom Hubertom Hurkačem u tri seta, svetski broj jedan je poručio da mu je prijala atmosfera na renoviranom stadionu “Filip Šatrije”.

“Organizatori su napravili odličan posao renoviranjem ove godine”, izjavio je Đoković.

Svi radovi bili su gotovi za manje od godinu dana. Nije bilo jednostavno uraditi toliko stvari. Svi pričaju o renoviranju na centralnom stadionu, ali mnogo toga sa strane je što je novo.

“Zaista sam impresioniran. Posebno je zadovoljstvo igrati na novom centralnom terenu. Osećaj je drugačiji, deluje mi pomalo kao da se igra u dvorani, što mi se dopada. Stari izgled stadiona je ostao samo u sećanju. Osećaj je pomalo čudan, ali je lep, zaista dobar posao”, dodao je Novak.

Poznato je da su organizatori još 2011. godine doneli odluku o tome da se kompleks Rolan Garosa renovira. Sam projekat bio je ambiciozan i hrabar, ali sa mnogo respekta prema okolini.

Stručnjaci kažu da je sam stadion “Filip Šatrije” renoviran 80 odsto, kako bi bio spreman za dugo najavljivani pokretni krov koji bi trebalo da bude završen do narednog Rolan Garosa.

Kapacitet je sada proširen na oko 15.000 mesta, a njegova metalna konstrukcija, koja je postavljena pre stavljanja pokretnog krova, kažu da ima polovinu težine Ajfelovog tornja!

  Photo by Adam Pretty/Getty Images
Photo by Adam Pretty/Getty Images

Takođe, impresivno izgleda i potpuno novi teren Simon Matje, koji je potpuno ukolpljen u okoliš.

Kapaciteta 5.000 mesta, treći je po veličini u kompleksu. Okružen je sa četiri mini botaničke bašte u kojima je kolekcija retkih biljaka iz oblasti Južne Amerike, Afrike, jugoistočne Azije i Australije.

Takoše, novina je i šest terena sa zapadne strane kompleksa, četiri za igranje i dva za treniranje.

Za sledeću godinu osim pokretnog krova, najavljeno je i renoviranje Busrton zgrade iz 1898. godine, koja se nalazi neposredno do novog “Simon Matje” terena, a za 2021. se najavljuje “Bašta musketara”, koja bi trebalo da nikne na mestu gde je bio bivši teren broj 1.

Biće to velika zelena površina sa modernom građevinom, a ceo projekat ima za cilj da smanji velike gužve u kompleksu.

Kada se sve sabere, ceo projekat renovinara koštaće Francusku tenisku federaciju 380 miliona evra. Tolika investicija je neophodna kako bi se držao korak sa ostalim Grend slem turnirima, kažu u FFT.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare