21. Maja 2019.

Zašto u BiH političke afere prolaze BEZ KAZNE

Big Portal

Nako što je ispilavo snimak Hajnca Kristijana Štrahea, na kojima se vidi kako jednoj navodnoj rođaki ruskog milijardera nudi državne poslove za finansijsku podršku njegove partije, isplivale su i reakcije sa svih strana.

On je odmah podnio ostavku, austrijski kancelar Sebastian Kurc je raspustio koalicijsku vladu te najavio da će prijevremeni izbori biti održani u „najkraćem mogućem roku“, a više od svega pažnju je privuklo to što je više od 20.000 ljudi izašlo na ulice i zatražilo nove izbore.

Šta bi bilo u BiH?
Domaći analitičari već su počeli sa analizama, stavljajući ovu radnju negdje u Bosnu i Hercegovinu, i komentarišući kakve bi reakcije izazvala kod naših zvaničnika, a posebno građana. Slučaj su uporedili sa onim u novembru 2014. kada je Željka Cvijanović govorila o trgovini narodnim poslanicima, koje je usput nazvala “papcima”.

Stručnjaci kažu da je ona tada morala da podnese ostavku, te da bi u bilo kojoj drugoj zemlji bila smijenjena, ali ona je, umjesto toga, ponovo izabrana za predsjednicu Vlade RS.

Reakcija građana je gotovo izostala, što je slučaj i s drugim aferama poput slučaja kupovine diplome u “režiji” novinarke „Žurnala“, afere „Pelene“, kao i slučaja kada je banjalučki inspektor prodavao drogu…

– Po ko zna koji put se pokazalo da zapadnoevropski političari nisu ništa bolji od naših, ali su im zato građani i opozicija aktivniji i zahtjevniji. Zato oni imaju demokratiju, a mi samo privid demokratije – stav je političke analitičarke Ivana Marić.

Koliko su naši građani ozbiljno shvatili demokratiju pokazuje njihovo ćutanje na brojne afere koje su potresle BiH, kao i često izostale reakcije na dokazane prevare, ostvarene loše rezultate i sve lošiji standard.

Građane BiH je ujedinila jedno roditeljska bol, kada su roditeljima ubijenog Davida Dragičevića mjesecima na ulici pružali podršu, dok su, kažu stručnjaci, na afere političara i korupciju oguglali.

Ćutanje građana – sramota vlasti
Politički analitičar Esad Bajtal objašnjava da su građani koji ćute uprkos lošem stanju u društvu i siromaštvu najveća sramota vlasti.

– Činjenica je da nam nedostaje građanska pobuna, jer imamo sve razloge za nju. Upravo taj elemenat građanske pobune, ta nesposobnost, nespremnost ili strah naših graađana da ustanu u vlastitu samoodbranu jeste ono čega bi normalna politika morala da se stide. Ako građani ne smiju da se pobune, vi više niste demokratska vlast. Niste ono kako se imenujete i kako se predstavljate – objasnio je Bajtal.

Objašnjava da svaka vlast čiji građani ćute, u ovakvom kontekstvu kakav je danas u BiH, mora da se stidi.

– Ovdje nemamo ni pobune, ni stida. Jednostvano je, tamo gdje stanuje glad i siromaštvo, a ćuti se, tamo demokratije nema – rekao je on.

Dodaje da građanska pobuna važi i tamo gdje pada standard, tamo gdje se odvijaju prevare i afere, i sve drugo što ne priliči demokratsko organizovanom načinom življenja.

– Ako nema drugog parlamentarnog rješenja, onda građani ustaju u vlastitu samoodbranu. A ustaju tako što će se građanski pobuniti, jer je građanska pobuna nešto na šta imaju demokratsko, ljudsko i civilizacijsko pravo – rekao je Bajta.

Bestidnost političara
– Bestidnost vlasti se očituje u tome što nikad nikome nije palo na pamet da zbog silnih poraznih ekonomskih, poljoprivrednih rezultata, zbog afera, kriminala i neriješenih ubistava da ostavku – objašnjava Bajtal.

Dodaje da se ovdje političari pozivaju na građane, a rade protiv građana.

– Nikome ne pada na pamet da se povuče, nikome ne pada na pamet da se izvini, nikome ne pada na pamet da bar dio svoje krivice prizna i da je pokuša opravdati – zaključio je on.

SrpskaInfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare
Васкрсија, Бања Лука, Република Српска
Васкрсија, Бања Лука, Република Српска
4 godine prije

Кад у БиХ политичар уради нешто слично њега унаприједе….
Нема државе, нема демократије…. нема ништа….