20. Maja 2019.

Poreska kažnjava samo fiktivno?!

Big Portal

Od početka godine Poreska uprava privremeno je katanac stavila na 150 objekata zbog neizdavanja fiskalnih računa, a izdati su prekršajni nalozi u ukupnom iznosu od 246 hiljada maraka. Poreska uprava i dalje zatvara objekte, i pored najave ministra finansija da će to postati prošlost. U Poreskoj upravi pojašnjavaju da objekte zatvaraju jer je zakon i dalje aktuelan, a da su predložene Izmjene zakona koje predviđaju plaćanje kazne bez zatvaranja sa plaćanjem kazne u fazi javne rasprave.

“Pored toga, obavještavamo Vas da Poreska uprava Republike Srpske u okviru svojih redovnih aktivnosti širom Republike Srpske kontinuirano provodi kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa i u svim slučajevima gdje budu utvrđene nepravilnosti, inspektori Poreske uprave Republike Srpske izriču sankcije, u skladu sa Zakonom. Naglašavamo da neizdavanje fiskalnih računa od strane poreskih obveznika označava da je njihovo poslovanje nelegalno, i znači neprikazivanje prihoda i utaju poreza”, tvrde u Poreskoj upravi.

Nekoliko vlasnika lokala koji su kontaktirali našu televiziju tvrde i da Poreska uprava selektivno pristupa kažnjavanju lokala, odnosno da nalozi po kojima se lokal zatvara na 15 dana zbog neizdavanja računa u pojedinim slučajevima ne budu sprovedeni na djelo na terenu, u zavisnosti od toga ko je vlasnik lokala. To u Poreskoj upravi, u odgovoru koji potpisuje direktor Goran Maričić, poriču i tvrde da nema selektivnog pristupa njihovih inspektora.

U Uniji udruženja poslodavaca Republike Srpske podržavaju najavu destimulisanja zatvaranja objekata kao najnepopularnijeg rješenja.

U Poreskoj upravi napominju da su od početka godine izvršili 1.000 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa.

BN TV

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare