14. Maja 2019.

Načelnik Teslića detaljno opisao trenutnu situaciju u ovoj opštini

Big Portal

– Može se reći da je nakon ponoći počeo da pada vodostaj, prvi sat se smanjio za 70 centimetara, a kasnije je stalno bio u padu bez obzira na to što je kiša stalno padala, ali manjeg intenziteta. Rijeke su se povukle u svoja korita, sada više saniramo one posljedice prvo akutne, a kasnije i one trajnije – izjavio je načelnik opštine Teslić Milan Miličević o stabilizaciji situacije u Tesliću nakon što je sinoć u gotovo svim dijelovima opštine došlo do izlivanja vodenih tokova.

Načelnik Miličević je sa saradnicima cijelu noć obilazio ugrožene dijelove opštine, a najteža situacija je bila u dijelu poplavljenog prigradskog naselja Stenjak, gdje su intervenisali vatrogasci sa čamcima kako bi pomogli stanovnicima koji su bili zarobljeni u višim spratovima kuća.

Miličević je danas naglasio da je u ovom momentu izvjesno da su sve putne komunikacije prohodne iz Teslića prema Banjaluci, Doboju i prema blatničkom kraju.

– Jedan značajan broj manjih seoskih drvenih mostova koji su stari su uništeni, jedan broj čak i betonskih mostova je oštećen, kao što je most u Studencima. Ono što predstavlja veliki problem je to što su stotine kubika drveta koji su ostali po planinama nakon sječe, zaglavila upravo na tim mostovima i stvorili brane, koje su kasnije uništile mostove, pa kada su pukle onda je ta bujica naglo krenula u grad i došlo je do izlivanja rijeke – rekao je Miličević.

Desetine kuća i privrednih subjekata u Stenjaku, Žarkovini, Vrelima i Gaju su poplavljene. Voda se odatle povukla, ali je ostao mulj i potrebne su pumpe da se voda izvuče iz podrumskih prostorija.

Pitke vode u ovom momentu nema u većem dijelu opštine, ono što je bilo u cijevima i rezervoaru se potrošilo. Cisterne sa pitkom vodom su na terenu.

Električna energija nedostaje u barem jednoj četvrtini opštine, u čečavskom kraju, Stenjaku, Žarkovini gdje je isključena preventivno, jer je dalekovod iznad vode, ali ekipe su na terenu, Elektro-distribucije, Komunalca, Vodovoda, Vatrogasaca i Civilne zaštite.

„Kolika je šteta teško je danas reći, Komisije su već formirane i one rade svoj posao i tek će ga raditi nakon saniranja ovih prvih udara. Biće mnogo potreba da se pomogne ljudima, klizišta će se tek aktivirati, mada ih već ima aktivirano, recimo u Palinama je put potpuno u prekidu, ali su mašine već na terenu, kao i u Žiraji“, izjavio je načelnik Miličević.

On je takođe dodao da se „Mnogo se toga desilo u sat vremena. Za sat vremena je voda naglo nadošla, ali se isto tako za sat i povukla. Mnogo je učinjeno proširenjem korita rijeke Usore i saniranjem obaloutvrde, ali je to samo odgodilo problem na nekoliko sati. Pred nama je potreba da se u budućem periodu učini ono što se može da se i dalje nastavi ovaj projekat uređenja obalutvrde i korita rijeke Usore.“

Miličević je zaključio da je suština svih ovih problema je bespravna sječa šume i to što oni koji sjeku šumu ostavljaju iza sebe haos sa tim otpadom koji pod bujicom zatvori propuste, kanale, mostove i onda dođe do svih ovih oštećenja. On je istakao da je to krupan problem koji nije problem samo opštine Teslić, iako ga mi svi znamo, ali se malo na tome radi da bi se to spriječilo, o čemu bi trebali da povedu računa svi nivoi vlasti, kao i nadležni u „Šumama Srpske“ i inspekcijskim službama.

SrpskaInfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare