10. Maja 2019.

Bivši direktor Boinga novi ministar odbrane SAD

Big Portal

Šenahan, bivši direktor Boinga, na toj funkciji se nalazi od 1. januara kao vršilac dužnosti, što je veoma neobično kad je u pitanju najosjetljivije mjesto u američkoj administraciji, navodi AP.

“Vršilac dužnosti Šenahan je proteklih nekoliko mjeseci pokazao da je više nego kvalifikovan da vodi Ministarstvo odbrane i nastaviće da odlično obavlja taj posao”, saopštila je portparolka Bijele kuće Sara Sanders.

Nešto kasnije, oglasio se i sam Šenahan koji je izjavio da je počastvovan Trampovom objavom. On je dodao da će, ako njegov izbor bude potvrđen, “nastaviti agresivnu primjenu naše nacionalne strategije odbrane”.

Šenahan (56) je na funkciji zamijenio Džejmsa Matisa koji je podnio ostavku, navodeći kao razlog političke razlike, podsjetio je AP.

Šenahan se za nešto više od tri mjeseca koliko je na funkciji vršioca dužnosti ministra odbrane fokusirao na primjenu nacionalne odbrambene strategije razvijene tokom Matisovog mandata a koja naglašava prelazak sa taktike i resursa potrebnih za vođenje malih ratova protiv ekstremističkih grupa na ono što Šenahan naziva takmičenjem “velikih sila” sa Kinom i Rusijom.

AP je podsjetio da je ovo tek treći put u istoriji SAD da je Pentagon vodio vršilac dužnosti ministra.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare