Sastojci:
- 700 grama integralnog pirovog odnosno speltinog brašna
- 2 kašičice soli
- 35 grama melasa sirupa (možete koristiti med ili agavin sirup)
- 510 ml mlake vode
- 15 grama svježeg kvasca
Priprema:
- U posudu stavite prosijano pirovo brašno, melasu ili med, so na jednu stranu i razmrvljeni svježi kvasac na drugu stranu.
- Pomiješajte sastojke, pa ih prebacite na pobrašnjenu radnu površinu.
- U početku će vam tijesto djelovati dosta tečno, ali tako treba.
- Samo mijesite dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
- Ako vam se previše lijepi za ruke, dodajte malo pirovog brašna pa ga umjesite.
- Mjesite ga najmanje 15 minuta.
- Kada vidite da se tijesto ne lijepi, prebacite ga u lagano nauljenu posudu da odstoji dva sata, a posudu prekrijte prozirnom folijom.
- Nakon sat vremena tijesto izvadite na radnu podlogu i premjesite ga.
- Vratite ga u posudu i ostavite još 1 sat.
- Pripremite drvenu posudu za oblikovanje tijesta, ako je nemate, uzmite plastičnu posudu u koju ćete postaviti čistu kuhinjsku krpu pazeći da vam pokrije unutrašnjost posude bez nabora. Na ovaj način će vam hljeb imati lijepi okrugli oblik bez neravnina po sebi.
- Posudu s kuhinjskom krpom pospite brašnom.
- Hljeb prebacite na lagano pobrašnjenu podlogu i formirajte ga ukrug.
- Nježno ga vrtite u smjeru kazaljke na satu dok ne postignete željeni oblik.
- Tijesto pažljivo prebacite u posudu pazeći da vam gornja strana hljeba bude okrenuta prema dnu.
- Ostavite tijesto još 40 minuta, a rernu uključite na 230 Celzijusovih stepeni.
- Odmah postavite posudu s poklopcem da se i ona ugrije.
- Tijesto nježno prebacite u ugrijanu posudu ili na lim za pečenje (ako nemate posudu s poklopcem) koristeći papir za pečenje.
- Papir postavite na vrh posude pa okrenite posudu kako bi vam tijesto izašlo.
- Prije pečenja tijesto isjecite kako vam ne bi popucalo.
- Hljeb pecite 45-50 minuta, odnosno dok vam korica hljeba ne poprimi lijepu rumenu boju.
- Prvih 30 minuta ga pecite poklopljenog, a nakon toga ga pecite bez poklopca.
- Hljeb čuvajte u zatvorenoj posudi.
Super zena