4. Marta 2019.

IRB krije podatke o poslovanju

Big Portal

Nakon četiri godine, u Narodnoj skupštini Republike Srpske naći će se izvještaj o poslovanju Investiciono–razvojne banke, piše u prijedlogu programa rada za ovu godinu.

Time što su iz IRB–a ignorisali Parlament Srpske godinama unazad, direktno je kršen zakon o IRB–u, koji u članu 14. propisuje da je Nadzorni odbor banke dužan da svake godine podnosi izvještaj Narodnoj skupštini o poslovanju banke.

Iz opozicije podsjećaju da im nikad nije odgovoreno na zahtjev da IRB podnese izvještaj Parlamentu.

“Imamo informaciju da je 200 miliona kredita dato bez posrednika, tačnije da uopšte nije leglo na račun IRB-a već je išlo direktno pojedinicima i firmama. Sumnjamo da tih 200 miliona nikada neće ni biti vraćeni IRB-u, odnosno RS”, kaže poslanik SDS-a u NSRS Davor Šešić.

Poslednji izvještaj koji je Investiciono–razvojna banka podnijela Parlamentu Srpske je onaj o radu iz 2014. godine.

Na njihovoj zvaničnoj internet stranici mogu se naći godišnji izvještaji od 2008. do 2014. godine. Slučajno ili ne, 2016. godine dogodila se akcija Lavina kada su uhapšene Snježana Vujnić i Slavica Injac iz Agencije za bankarstvo.

Vujnić se ubrzo vratila na posao i od tada poslovanje ove banke je pod velom tajne. Prema Zakonu o IRB–u, njihovo poslovanje podliježe zakonu o javnim preduzećima, što znači da odgovaraju isključivo Vladi Srpske.

U tome i leži problem, poručuje novinar Siniša Vukelić, jer se rukovodeći u Vladi Republike Srpske ponašaju kao da je to njihova privatna kompanija.

Početkom prošle godine MMF je analizirao, između ostalih, i rad Investiciono–razvojne banke RS. Kako je tada pisalo u izvještaju, IRB predstavlja sistemski rizik, jer postoji direktan uticaj entiteta na poslovanje, te ima povlašćen položaj u odnosu na ostale komercijalne banke, što negativno djeluje na bankarsko tržište, navedeno je u analizi Međunarodnog monetarnog fonda.

Zanimljivo je da je Vlada RS nedavno imenovala radnu grupu koja u narednih devet mjeseci treba da analizira i reorganizuje poslovanje IRB-a.

BN TV

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare