1. Marta 2019.

Univerziteti bez akreditacije

Big Portal

Ukupno šest univerziteta je prošle godine ostalo bez akreditacije, koja im zahvaljujući blokadi rada Agencije još nije produžena. Radi se o Unievrzitetu u Zenici, Univerzitetu u Banjaluci, Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, Univerzitetu za poslovne studije u Banjaluci, Visokoj školi „Banja Luka College“ i Nezavisnom univerzitetu u Banjaluci.

Delegacija EU u BiH je Agenciji za visoko obrazovanje BiH dala rok da do 31. marta 2019. godine spomenutim visokoškolskim ustanovama produži akreditaciju, što je po Okvirnom zakonu o visokom obrazovanju BiH i dužna da napravi. Ako se to do 31. marta ne desi, ovih šest univerziteta će biti izbačeni iz Erasmus+ programa, a njihove diplome bi vremenom mogle postati nevažeće u EU.

Po ko zna koji put, stvarni obrazovni problem zakočila je – POLITIKA. Naime, posljedice ovakvog pristupa mogu biti dalekosežne. Isključenje iz Erasmus+ programa i prestanak važenja univerzitetskih diploma u EU su posljedice kakvima visoko obrazovanje u postratnoj BiH još nije svjedočilo.

“Ukoliko ne reagujemo, ne samo da ćemo biti izbačeni iz Erasmus+ programa, već bi i diplome onih koji ove godine završavaju fakultet mogle postati nevažeće u Europskoj uniji.Drugim riječima, ako odlučite da tražite posao u Austriji, Njemačkoj i Švedskoj, imajte na umu da bi vam te zemlje mogle dovesti u pitanje validnost diplome, jer ste fakultet završili na univerzitetu koji nije akreditovala državna Agencija za visoko obrazovanje”, naveo je u svom autorskom tekstu za BUKU dugogodišnji studentski aktivista Samir Beharić.

Danas je stiglo i saopštenje rukovodstva i članova bh. ogranka Erasmus Student Networka (ESN), jedne od najvećih međunarodnih studentskih organizacija u svijetu, koji su pozvali odgovorne da što prije pristupe reakreditaciji univerziteta u BiH i riješe krizu koja bi najviše pogodila studentsku populaciju u BiH.

“Kao organizacija koja u svom članstvu okuplja bivše i trenutne Erasmus studente iz BiH, ali i strane Erasmus studente koji trenutno studiraju u BiH, skrećemo pažnju na potencijalno katastrofalne posljedice koje bi ova blokada mogla imati za studentice i studente u BiH. Povrh svega, naši profesori neće biti u mogućnosti da preko evropskih programa stječu nova znanja koja bi prenosili na svoje studente”, naveli su oni u svom saopštenju za javnost.

Kontaktirali smo Univerzitet u Banjaluci povodom ove situacije.

Kako navode iz ove institucije za BUKU, Univerzitet je blagovremeno predao svu potrebnu dokumentaciju koja je neophodna za proces reakreditacije, kao i za akreditaciju novih studijskih programa.

“Što se tiče eksperata pri Agenciji za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske, Univerzitet je dostavio kompletnu dokumentaciju koja je bila neophodna za reakreditaciju i akreditaciju studijskih programa. Shodno tome, od Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske, naš univerzitet je dobio dopunsko rješnje o akreditaciji i na taj način se smatra akreditovanim. Kada je riječ o Erazmus+ programu, Univerzitet u Banjoj Luci aktivno učestvuje u realizaciji projekata iz navedenog programa. Smatramo da ne postoji nikakav problem s naše strane, te da Univerzitet u Banjoj Luci, ali i drugi univerziteti koji su u procesu reakreditacije neće snositi nikakvu odgovornost”, stoji u odgovoru Univerziteta portalu BUKA.

Ukoliko ipak dođe do odštetnih zahtjeva, oni će svakako biti usmjereni na one institucije koje su spriječile proces akreditacije i reakreditacije visokoškolskih ustanova. U ovom slučaju, kako je i javnost upoznata, cijeli proces blokira Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH.

“Problem je prepoznat i upućen je apel od strane Rektorske konferencije BiH. Naime, rektori javnih univerziteta uputili su apel da se cijeli slučaj okonča.
Podsjećanja radi, Univerzitet u Banjoj Luci je 2013. godine akreditovan i upisan u Registar visokoškolskih ustanova koji se vodi kod Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta. Rješenje o akreditaciji Univerziteta u Banjoj Luci, donijela je Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske 15.08.2013 godine. Na ovaj način potvrđen je standard kvaliteta rada Univerziteta shodno standardima i smjernicama za osiguranje kvaliteta u evropskom prostoru visokog obrazovanja (ESG standard) i kriterijumima za akreditaciju visokoškolskih ustanova”, rečeno je za BUKU iz banjalučkog Univerziteta.

Blokada procesa akreditacija visokoškolskih ustanova predstavlja direktan atak na obrazovanje u BiH, ali i potencijalnu opasnost od uništavanja kompletnog obrazovnog sistema. Problem treba pod hitno riješiti i odblokirati sve procese.

(Buka)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare