21. Septembra 2025.

Kremasti rižoto s piletinom: Jednostavan recept za savršen obrok

Rižoto je jedno od onih jela koje na prvi pogled izgleda zahtjevno, ali uz malo pažnje i pravu tehniku možete ga pripremiti i u vlastitoj kuhinji. Tajna savršenog rižota je u odabiru prave riže i strpljivom dodavanju temeljca. Rezultat je kremasto jelo koje se topi u ustima i podsjeća na specijalitete iz najboljih restorana.

Koju rižu koristiti?

Za kremasti rižoto uvijek birajte sorte riže s visokim udjelom škroba, poput arborio ili carnaroli riže. Upravo one daju onaj prepoznatljivi, baršunasti osjećaj u ustima.

Mala tajna kuhara

Prije nego što počnete kuhati, obavezno zagrijte temeljac. Topla tečnost pomoći će riži da se ravnomjerno skuha i razvije bogat okus. A na samom kraju, kockica maslaca i malo parmezana pretvorit će ovo jelo u pravu gurmansku poslasticu.

Rižoto s piletinom – sastojci za 2 osobe:

250 g otkoštenog pilećeg zabatka

200 g riže za rižoto

100 ml suhog bijelog vina

30 g parmezana

2–3 češnja bijelog luka

1 l pilećeg temeljca

1 kašika maslaca

1 kašičica suhog bosiljka

1 kašičica limunovog soka

ulje

so i biber po želji

Priprema:

Pripremite temeljac. Zagrijte pileći temeljac i ostavite ga na laganoj vatri.

Pržite piletinu. Piletinu posušite kuhinjskim papirom, narežite na komade i ispržite na malo ulja dok ne porumeni. Izvadite je iz tave.

Tostirajte rižu. U istoj tavi kratko propržite rižu uz stalno miješanje, zatim dodajte sitno sjeckani bijeli luk i pirjajte još pola minute.

Deglazirajte vinom. Ulijte vino i kuhajte dok ne ispari.

Dodavanje temeljca. Postepeno dodavajte po 2 dl temeljca, miješajući dok riža ne upije svu tečnost. Ponavljajte postupak dok riža ne bude al dente (oko 15–20 minuta).

Završni korak. Pred kraj kuhanja vratite piletinu u tavu, dodajte maslac i parmezan. Začinite solju, biberom i bosiljkom po ukusu.

Poslužite. Na kraju pokapajte malo limunovog soka i poslužite uz sezonsku salatu.

Topao, kremast i pun bogatog okusa – ovaj rižoto s piletinom zasigurno će postati jedno od vaših omiljenih jela za brzi, ali raskošni ručak ili večeru.

Azra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare