16. Augusta 2025.

Španska musaka bez mesa

Iako izgleda raskošno i slojevito, priprema je zapravo prilično jednostavna, a rezultat je jelo koje zadovoljava i glad i želju za pravom hranom punog ukusa.

Sočan paradajz sos sa bijelim lukom daje mu toplinu i kiselkastu svježinu, dok krompir, patlidžan i paprika u slojevima stvaraju skladnu kombinaciju tekstura i mirisa. Sve zajedno, zapečeno u rerni, pretvara se u raskošan obrok koji spaja jednostavnost sa dozom rustične elegancije

Vrijeme pripreme:

90 minuta

Sastojci:

700 g krompira

700 g plavog patlidžana

700 g svježe paprike

300 ml ulja

700 ml soka od paradajza

6 čenova bijelog luka

1 kašika brašna

1 kašika šećera

svježi peršun

Priprema:

Najprije oljuštite krompir i isjecite ga na kolutove, prelijte vodom i ostavite da stoji. Plavi patlidžan takođe isjecite na kolutove, posolite i ostavite da odstoji trideset minuta kako bi pustio gorčinu. Za to vrijeme na malo ulja propržite sitno sjeckan crni luk dok ne omekša, dodajte sitno mljeveni bijeli luk i poslije kratkog miješanja sipajte sok od paradajza. U sos umiješajte brašno, šećer i so, pa kuvajte dok se ne zgusne, uz povremeno miješanje.

Krompir procjedite, kratko ispržite i poređajte u tepsiju. Patlidžan takođe procjedite, ispržite ga u istom tiganju u kojem se pržio krompir i poređajte preko krompira. Na kraju izdinstajte papriku isječenu po želji, možete je pržiti i zajedno sa patlidžanom, pa je dodajte preko sloja krompira i patlidžana u tepsiji.

Na sve to prelijte pripremljeni paradajz sos, pažljivo promješajte i stavite u prethodno zagrijanu rernu. Pecite na 200 stepeni oko pola sata, dok se na površini ne formira blaga korica i dok se povrće potpuno ne sjedini sa bogatim ukusom paradajz sosa. Nakon pečenja pospite svežim sjeckanim peršunom i poslužite dok je toplo.

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare