Postojali su kolači koje su svi voljeli, ali breskvice su bile nešto posebno. Više od običnog slatkiša – bile su znak pažnje, simbol ljubavi. Šarene, mirišljave, pažljivo složene u kutiji od keksa koja se nije smjela otvoriti bez mamine ili bakine dozvole. Sjećate li se onih dana kada je kuhinja mirisala na rum, vaniliju i toplu porodičnu atmosferu? Kada su dvije ruke s puno strpljenja spajale po dvije poluloptice testa, umakale ih u obojenu vodu, pa u kristal-šećer i slagale u redove – kao male, jestive uspomene? Donosimo vam originalni, stari recept za breskvice, onaj koji vraća u djetinjstvo, slavlja i porodične ručkove. Idealne za praznike ili jednostavno – kada želite da dom zamiriše na prošlost.
Recept za breskvice
Sastojci za tijesto
- 2 jaja
- 200 g šećera
- 250 ml ulja
- 250 ml mlijeka
- vanilin šećer
- kesica praška za pecivo
- oko 900 g brašna (dodavati postepeno)
Sastojci za fil
- izdubljeni dijelovi kolačića
- 100 g mljevenih oraha
- 50 g čokolade za kuhanje
- 2 kašike džema od kajsije
- malo mlijeka ili soka od narandže
- rum po želji
Za dekoraciju
- crvena i žuta prehrambena boja
- malo ruma ili arome breskve
- kristal šećer
Priprema
Tijesto
Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Dodajte ulje i mlijeko, a zatim postepeno dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo. Mijesite dok ne dobijete glatko i srednje mekano tijesto koje se ne lijepi za ruke. Oblikujte kuglice veličine oraha i slažite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 180°C oko 12–15 minuta, dok blago ne porumene. Nakon pečenja, dok su još mlake, pažljivo izdubite donju polovinu svake kuglice kašičicom ili nožićem. Sačuvajte izdubljenu sredinu za fil.
Fil
U veću zdjelu pomiješajte izdubljene dijelove kolačića, mljevene orahe, otopljenu čokoladu, džem i malo mlijeka ili soka. Po želji dodajte rum. Masa treba biti maziva, ali ne previše rijetka. Kašičicom punite jednu polovicu, spojite je s drugom da dobijete „breskvicu“.
Dekoracija
U dvije šoljice pripremite obojene tekućine – crvenu i žutu boju razblaženu s nekoliko kapi vode i malo ruma ili arome breskve. Svaku breskvicu kratko umočite u obje boje (prvo jednu stranu u žutu, drugu u crvenu), a zatim uvaljajte u kristal šećer. Ostavite ih da se suše i upiju miris.