Kupus i druge vrste salate mogu se brzo pokvariti ako se ne skladište pravilno, ali mogu trajati i do 14 dana duže ako ih čuvate sa dve jednostavne stvari koje se nalaze u vašoj kuhinji.
Povrće je nezaobilazno u mnogim jelima, ali da bi ostalo sveže, potrebno ga je pravilno skladištiti. Malo ljudi je svesno da kupus i zelena salata imaju zaštitnu koru, što ih čini sklonijim kvarenju ako se samo ostave u frižideru.
Ako se ne operu i ne pokriju, zelena salata može da se osuši i uvene zbog visokog sadržaja vode, ali je takođe verovatno da će postati sluzava ili čak buđava ako se ne skladišti pravilno.
Ali prema rečima stručnjaka za hranu Laure Fuentes, održavanje sveže salate traje samo nekoliko minuta, a sve što treba da uradite je da je operete i čuvate u plastičnoj kesi sa papirnim ubrusom.
“Kada perete salatu, koristite mešavinu sirćeta i vode. Nakon čišćenja, temeljno je isperite“, rekla je stručnjakinja.

Možda deluje čudno prati povrće pre nego što vam zatreba, ali listovi zelene salate mogu da sadrže bakterije i prljavštinu, što može ubrzati rast plesni.
Belo sirće koje se koristi u prelivima za salatu sadrži sirćetnu kiselinu koja ima antimikrobna svojstva koja ubijaju štetne bakterije, pomažući da salata duže ostane sveža.

Sve što treba da uradite je da pomešate belo sirće sa vodom u odnosu 1:3 i potopite listove kupusa ili zelene salate oko tri minuta. Prilikom pranja, obavezno isperite kako biste sprečili ukus sirćeta. Nakon toga, osušite povrće na čistoj kuhinjskoj krpi.
Ključno je ukloniti svu vlagu iz salate pre hlađenja, jer će svaka vlaga prouzrokovati brzo kvarenje. Za čuvanje, stavite salatu u kesu sa zatvaračem sa papirnim ubrusom ili posudu sa poklopcem. Ubrusi će upiti višak vlage. Pošto zelena salata ima visok sadržaj vode, ova metoda može pomoći da ostane sveža 10 do 14 dana.