11. Marta 2025.

Za smanjenje rizika od raka debelog crijeva, promijenite samo jednu naviku

Rak debelog creva postaje sve češća dijagnoza, posebno među mlađim odraslim osobama, i treći je najčešći oblik raka u svijetu.

Iako je medicinski napredak poboljšao mogućnosti lečenja, prevencija je ključna. Istraživanja pokazuju da se oko polovine slučajeva raka debelog creva može sprečiti promenom životnih navika, a jedan od najefikasnijih načina za smanjenje rizika je odvikavanje od samo jedne navike.

Nedovoljna konzumacija vlakana je navika koju mnogi od nas imaju a da toga nisu ni svesni – i može povećati rizik od raka debelog creva.

Prema jednoj studiji, ljudi sa većim unosom rastvorljivih vlakana imali su 59 odsto manji rizik od razvoja raka debelog creva. Nutricionista Johana Kac ističe da su vlakna neophodna za zdravlje creva jer podstiču rast korisnih bakterija, smanjuju upale i štite crevnu sluznicu.

“Vlakna, uključujući otporni skrob, deluju kao prebiotik, hraneći korisne crevne bakterije i podstičući proizvodnju kratkolančanih masnih kiselina poput butirata, koje igraju ključnu ulogu u smanjenju upale, zaštiti crevne sluznice i promovisanju zdravog rasta ćelija”, rekao je Kac za EatingWell.

Jedenje manje obrađenog mesa može smanjiti rizik

Vlakna pomažu u održavanju zdravog varenja, doprinose pravilnoj funkciji creva i sprečavaju promene koje mogu dovesti do razvoja raka. Prema nutricionistkinji Amandi Godman, određene vrste vlakana fermentiraju u crevima, što dovodi do oslobađanja antiinflamatornih jedinjenja koja mogu smanjiti rizik od raka.

Pored toga, vlakna povećavaju količinu stolice, što pomaže u uklanjanju potencijalno štetnih supstanci iz digestivnog sistema. Kac napominje da vlakna vezuju jedinjenja poput žučnih kiselina i smanjuju vreme koje štetne supstance provode u telu, čime se smanjuje rizik od oštećenja crevnih ćelija.

Ipak, većina ljudi ne konzumira dovoljno vlakana, a preporučuje se najmanje 25 grama za žene i 38 grama za muškarce. Nutricionista Aleksandrija Hardi savetuje da je najbolji način da povećate unos vlakana da “dodate boju svom tanjiru” – raznovrsno voće i povrće obezbeđuje dovoljan unos vlakana i drugih korisnih hranljivih materija.

Pored povećanja unosa vlakana, postoje i druge mere koje mogu pomoći u smanjenju rizika od raka debelog creva. Redovni skrininzi, kao što su kolonoskopije, ključni su za rano otkrivanje prekanceroznih polipa – Američko udruženje za rak sada preporučuje početak skrininga sa 45 godina umesto sa 50 godina, zbog povećanja slučajeva među mlađim ljudima.

Takođe, ishrana sa manje obrađenog mesa može smanjiti rizik jer su nitrozamini i hem gvožđe u prerađenim mesnim proizvodima povezani sa povećanom incidencom raka debelog creva. Optimalni nivoi vitamina D takođe mogu igrati zaštitnu ulogu, dok fermentisani proizvodi poput kefira i jogurta poboljšavaju zdravlje creva i jačaju imuni sistem.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare