5. Marta 2025.

Probaj ovaj zeleni posni rolat sa tunjevinom!

Osim što je izuzetno lijep na stolu i savršen za trpezu kada ti treba dekorativna hrana, ovaj rolat je prava eksplozija ukusa, a i priprema je jednostavna.

Bez jaja, mlijeka i sličnih sastojaka, idealan je za sve one koji prate laganiji režim ishrane, a opet žele da uživaju u ukusnim i bogatim zalogajima.

https://www.tiktok.com/@cookingrecepti/video/7446463064863476997

Sastojci za koru:

  • 150 g brašna
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 200 g obarenog, isjeckanog špinata
  • 200 ml kisele vode
  • 2 kašike ulja

Sastojci za fil:

  • 200 g tunjevine
  • 100 g posne majoneze

Priprema:

Kora:

Počni sa kuhanjem špinata i ostavi ga da se ohladi. U međuvremenu, uključi rernu da se grije na 200°C. U veću činiju sipaj brašno, dodaj so i prašak za pecivo, pa dobro promiješaj. Zatim, dodaj ohladjeni špinat, kiselu vodu i ulje. Dobro promiješaj smjesu i izlij je u pleh obložen papirom za pečenje. Ravnomjerno rasporedi smjesu i stavi da se peče 10-15 minuta, dok ne postane lagano zlatno. Kora je tanka i brzo se peče.

Formiranje rolata:

Pečenu koru, zajedno sa papirom, pažljivo urolaj i umotaj u vlažnu krpu. Ostavi da se hladi.

Fil:

Za to vrijeme, pripremi fil – tunjevinu dobro ocijedi od ulja i sjedini sa posnom majonezom. Dobro promiješaj dok ne dobiješ glatku smjesu.

Finalni koraci:

Ohlađenu koru pažljivo odvoji od papira i premaži pripremljenim filom, pazeći da ne ideš do ivica kako fil ne bi iscurio. Ponovo urolaj, stavi u frižider na najmanje tri sata, kako bi se svi sastojci lijepo povezali.

Kada se rolat ohladi, isjeci ga na kolutove i posluži.

Prijatno!

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare