Mak je jedan od onih sastojaka koji nas podsjeća na tradiciju i domaće recepte, ali u ovom cheesecake-u, on dolazi u potpuno novom svjetlu!
Ovaj desert je idealan za ljubitelje jednostavnih, ali efektnih kolača, koji se brzo pripremaju, a još brže nestaju sa stola. Bogat kremastim slojem i hrskavom podlogom, postaće neizostavan dio tvojih slatkih trenutaka.
Sastojci
Osnova:
- 150 g hladnog maslaca (isjeckanog na kocke)
- 40 g prah šećera
- 210 g običnog brašna
- 1 žumance
- 1-2 kašičice ledene vode
Preliv:
- 100 g maka + 1 kašička šećera + 150 g mlijeka
- 500 g svježeg sira
- 200 g krem sira (namaz)
- 160 g šećera
- 4 jajeta
- 2 kesice vanilin šećera
- 70 g ulja
- 1 kašičica skroba
Završni sloj:
- 2 kisela vrhnja
- 2 kašičke šećera
- 1 kašičica paste od vanilije
Priprema:
Iako recept sadrži dosta sastojaka, priprema je vrlo jednostavna. Za osnovu, prvo pomiješaj maslac, brašno i šećer, zatim dodaj žumance i sve dobro sjedini u tijesto. Po potrebi dodaj 1-2 kašičice hladne vode. Tijesto zamotaj u plastičnu foliju i ostavi da odstoji 30 minuta. Zatim prebaci smjesu u kalup obložen papirom za pečenje i stavi u frižider na još 1 sat. Peci 10 minuta na 180°C.
Priprema za preliv: Mak kuhaj sa šećerom i mlijekom nekoliko minuta, a zatim ostavi da se ohladi. Pomiješaj svježi sir, kremasti sir, šećer, vaniliju i ulje. Dodaj jaja jedno po jedno. Dodaj ohlađeni mak i dobro sjedini. Na kraju, umiješaj skrob i sve još jednom dobro promiješaj. Prelij preko podloge i peci oko 50 minuta na 160°C. Ako su ivice previše mekane, peci još 10 minuta.
Za završni sloj, pomiješaj vrhnje sa šećerom i vanilijom. Stavi smjesu na tortu i peci još 5-10 minuta, a zatim ostavi da se ohladi. Ostavi tortu u frižideru tokom noći!
Uživaj!