SASTOJCI:
240 g svijetlih listova praziluka
140 g korijena celera
700 g očišćenog karfiola
2 kašike ulja
2 kašičice soli
200 g kisele pavlake
začini po ukusu
PRIPREMA:
U tavu sipajte ulje da se ugrije, pa dodajte praziluk i kašičicu soli. Pržite desetak minuta uz povremeno miješanje. Operite i očistite karfiol, podijelite ga na cvjetove, a korijen nasjeckajte sitnije. Praziluku dodajte celer i izmiješajte. Zatim dodajte i karfiol, kašičicu soli i prelijte litrom ključale vode. Pustite da ključa na jačoj vatri, a zatim smanjite temperaturu na srednje tihu, poklopite i ostavite da se krčka najviše 15 minuta. Sklonite sa vatre i izblendajte u blenderu ili štapnim mikserom. Vratite na ringlu, dodajte kiselu pavlaku i izmiješajte ručnom mutilicom. Začinite po ukusu.
* Recept preuzet sa stranice “Na tanjiru”.
Nezavisne.com