Pripremite se za savršenu sarmu, baš onakvu kakvu su pripremale naše bake!
Iz bakine kuhinje nam stiže tradicionalni recept za sarmu bogatog ukusa, s sočnim mesom, savršeno kiselim kupusom i neodoljivim dimljenim mesom. Tajna je u pažljivoj pripremi, kvalitetnim sastojcima i ljubavi koju uložite u svaku sarmu.
Sarma – sastojci:
Listovi kiselog kupusa
600-700 gr mešanog mlevenog mesa
100 gr pirinča
200 gr suve slanine
300 gr suvih rebara
2 glavice crnog luka
1 manja glavica belog luka ili u granulama
aleva slatka i tucana paprika
mleveni bibera
ulje, so
Sarma – priprema:
Na suvoj šerpi propržiti 100 gr suve slanine sečene na kockice. Kad se slanina istopi, dodati sitno seckan crni luk, pa ga ispržiti. Skinuti sa šporeta, pa dodati alevu slatku može i tucanu papriku, biber, so, beli luk i opran pirinač.
To ubaciti u mleveno meso (ne pržiti meso) i dobro rukama izjednačiti. Odvojiti listove ako je jako kiseo i slan oprati u dve vode. Velike listove preseći na pola i skloniti zadebljani deo.
List staviti na dasku, staviti kašiku fila, pa malo istanjiti na dužinu, saviti list sa strane i uviti u sarmu uzanu i duguljastu kao kad pravite baklave rolnice.
Ređati uspravno u šerpu u sredinu suvo meso, rebra, suvu slaninu i malo nasečenog kupusa.
Pokriti listovima kupusa i još dodati aleve i tucane paprike, mast i naliti vodom.
Krčkati oko dva sata. Prijatno, uživajte!