Zagovornici vegetarijanstva i veganstva često vole da ističu sve zdravstvene i ekološke prednosti ovih režima ishrane, u kojima se izbegavaju meso ili čak svi životinjski proizvodi (uključujući jaja, sir, mleko…). Ali izgleda da ono što mnogi ne žele da priznaju je da mnogi od njih ponekad osećaju veliku potrebu za “varanjem”, to jest konzumiranjem hrane poput pohovane piletine ili bifteka, pokazala je nova anketa.
Izgleda da posvećenost biljnoj ishrani može biti mnogo veći izazov nego što se čini, jer su neki koji su odlučili da ne jedu meso ili bilo koje životinjske proizvode priznali da se često bore sa velikom željom za konzumiranjem mesa.
Otprilike svaki treći vegetarijanac ili vegan priznaje da krišom jede meso, dok jedan od pet vegetarijanaca ili vegana priznaje da žudi za mesom barem jednom mesečno, otkriva novo istraživanje koje je sprovedeno u januaru, jer se mnogi odluče da se na početku godine oprobaju u veganstvu i sličnim režimima ishrane. Iako se često misli da su ovi režimi samo trend među mladima, anketa pokazuje da nije tako, jer su ispitanici imali između 18 i 84 godine.
Ali oni koji imaju želju da se potpuno odreknu mesa, mleka, sira i drugih životinjskih namirnica bi možda mogli dva puta da razmisle, jer izgleda da ni vrlo posvećeni vegeterijanci i vegani ne mogu da se izbore sa željom za mesom.
Ukupno 38 odsto anketiranih vegetarijanaca i vegana priznalo je da je barem jednom “varalo” i jelo meso, a trećina je rekla da je jela meso u poslednjih šest meseci. Zatim, svaki peti je izjavio da žudi za mesom “svakih nekoliko meseci”.
Piletina je za više od polovine – 64 odsto – bila meso za kojim su najčešće žudeli vegetarijanci i vegani. Biftek je na drugom mestu (40 odsto), dok je govedina u bilo kom obliku na trećem mestu (36 odsto), pokazalo je istraživanje, prenosi “Njujork post”.
Što se tiče specifičnih jela, pohovana piletina je bilo jelo koje su vegeterijanci najviše želeli, a nešto manje od polovine ispitanika reklo je da bi prekršili ishranu da bi uživali tom jelu. Drugo i treće najprimamljivije jelo su bili burgeri i meso sa roštilja.
Bilo da se radi o žudnji izazvanoj nostalgijom za omiljenim obrokom iz prošlosti, ili jednostavno o privlačnoj aromi mesa, anketa je potvrdila da nije lako odreći se životinjskih proizvoda. Miris pripremljenog mesa bio je najčešći razlog zašto vegetarijanci i vegani žude za mesom, navodi se u istraživanju, a više od polovine ispitanika je to navelo kao razlog zašto su bili u iskušenju da prekinu ovaj režim ishrane.
Na drugom mestu je bila “nostalgija”, jer je ispitanicima nedostajao ukus mesa, a pritisak okoline je takođe igrao ulogu, jer je 33 odsto reklo da imaju želju za mesom kada bi gledali da ga drugi jedu.
Ali uprkos tome što je praksa privremenog “varanja” očigledno uobičajena u veganstvu ili vegetarijanstvu, mnogi ljudi koji to čine ne govore drugima – svaki treći priznaje da svoje uživanje u mesu krije, da ne otkriva porodici ili prijateljima da je jeo meso.
Rezultati mogu biti dokaz da pristup “sve ili ništa” kada je u pitanju ishrana možda nije najbolja ideja, jer je teško ostati dosledan. Bez obzira na koju vrstu promene pravimo u režimu ishrane, važno je da one budu postepene, prilagođene našim potrebama, da budu izbalansirane, da bi se telo i um navikli i kako ne bi došlo do neželjnih žudnji i “varanja”. Pre bilo koje ekstremne promene u ishrani, važno je tražiti savet stručnjaka.
RTbalkan.