90 procenata ukupnog bitkoina je već iskopano, ali će ostatak biti iskopan tek za 120 godina - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

90 procenata ukupnog bitkoina je već iskopano, ali će ostatak biti iskopan tek za 120 godina

U roku od 13 godina postojanja, 90 odsto od 21 miliona bitkoina koji bi trebalo da stignu već je iskopano.

Ali novi izveštaj sada tvrdi da će biti potrebno 120 godina da se preostalih 10 odsto Bitcoin tokena iskopa. Trenutno je u opticaju 18,9 miliona Bitcoin tokena, a 2,1 milion je ostalo za rudarenje. Prema izveštaju Blockchain.com, „prepolovljenje bitkoina“ je razlog zašto se predviđa da će poslednjih 2,1 milion bitkoina trebati više od jednog veka da budu deo cirkulacije.

Prepolovljenje bitkoina se odnosi na unapred programirani događaj koji se dešava na svakih 210.000 blokova, u sadašnjoj situaciji koja je otprilike četiri godine od danas. Ovaj proces smanjuje stopu inflacije Bitcoin-a za polovinu i brzinu kojom novi tokeni ulaze u opticaj.

Zbog redovnih događaja prepolovljenja, poteškoća sa samopodešavanjem i drugih unapred programiranih funkcija, procenjuje se da će to potrajati i da će 21 milioniti bitkoin biti kreiran u dalekoj 2140. godini“, izveštava CryptoPotato, citirajući izveštaj Blockchain.com.

Prepolovljenje bitkoina takođe smanjuje nagradu za blok koju rudari dobijaju na pola. U 2009. godini, ova nagrada za blok za rudare bila je 50 bitkoina po bloku. Trenutno je pao na 6,25 Bitcoin.

Satoši Nakamoto je pseudonim nepoznatog kreatora Bitcoin-a koji je iskopao svoj prvi token 2009. U vreme stvaranja Bitcoin-a, Nakamoto je odlučio da ograniči snabdevanje Bitcoin-om na 21 milion tokena. Danas je bitkoin postao najveća kriptovaluta sa tržišnom vrednošću od 922 milijarde dolara.

Prema CoinMarketCap-u, 39.738.251 kripto novčanik sadrži Bitcoin tokene. Od toga, 963.625 su aktivni novčanici. Prvih 100 vlasnika poseduje 13,21 odsto opticajnih zaliha bitkoina.

Cripto Exchange Gemini će omogućiti trgovanje bitkoinima u kolumbijskoj banci
Nakamoto je takođe dodao funkciju podešavanja poteškoća u rudarenju kako bi osigurao stabilnu brzinu proizvodnje bitkoina.

U suštini, to je proces koji se dešava svakih 2.016 blokova (dve nedelje) koji rudarima otežava ili olakšava rad“, dodaje se u izveštaju.

Pošto se nagrade za blokove smanjuju i prilagođavanje postaje sve teže razbiti, rudari će morati da ulože dodatne napore za manje nagrade.

Sada, uprkos tome što se očekuje da će u narednom veku biti iskopano ukupno 21 milion bitkoina, svi tokeni neće stići na otvoreno tržište. Do sada je preko 3,5 miliona bitkoina „izgubljeno“ zbog izgubljenih privatnih ključeva ili čak smrti vlasnika.

Benchmark.

Danas objavljeno

Google Play Store najzad optimizovan i van mobilnih telefona

Vanja A

DART misija okončana, letjelica je uspješno udarila u asteroid

Vanja A

Brojne lažne aplikacije otkrivene u Google i Apple prodavnicama

Vanja A

Ostavite komentar