21. Oktobra 2021.

90 – minutna drijemka poboljšava motoričke sposobnosti

Big Portal

Prema nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu JNeurosci, istraživači sa Univerziteta Northwestern otkrili su da nam drijemanje 90 minuta tokom dana, omogućava bolje učenje novih motoričkih vještina zbog poboljšanog fokusa.

drijemka
Foto: unsplash.com

Istraživači su do ovog zaključka došli sprovodeći svoj eksperiment: zadali su učesnicima pokušaj teškog motoričkog zadatka sa i bez sna (volonteri studije igrali su igru ​​na računaru, koja je uključivala pomicanje kursora s određenim mišićima ruke). Istraživači su testirali grupu pozivajući ih da pomaknu kursor u određenom smjeru koristeći zvučne naredbe. U početku su vježbali, a zatim su volonteri igrali igru, ​​dok su im bile vezane oči.

Jedina razlika između onih, koji su obavili zadatak uspješnije i onih koju su zadatak doživjeli kao nešto zahtjevno je u 90-minutnoj drijemki: uspješni ispitanici su drijemali uoči studije.

drijemka
Foto: freepik.com

Larry Cheng, doktor nauka sa Northwestern University, primijetio je da ovi nalazi mogu poboljšati rehabilitacijsku terapiju za pacijente, koji su doživjeli moždani udar ili imaju druga neurološka stanja. “Koristili smo ciljanu reaktivaciju memorije ili TMR, pri čemu se nadražaj koji je povezan s učenjem ponovo prikazuje tokom spavanja, kako bi se donijela rekapitulacija budne moždane aktivnosti”, rekli su istraživači. Naša demonstracija da je reaktivacija memorije doprinijela vještim performansama, može biti relevantna za neurorehabilitaciju, kao i za područja koja se bave motoričkim učenjem, poput kineziologije i fiziologije.”

Foto: freepik.com

“Sadašnji nalazi podržavaju zaključak, da se komponente motoričkih sposobnosti zasnovane na izvršenju mogu ponovo aktivirati tokom sna, što rezultuje poboljšanim performansama nakon buđenja”, rekao je Chengov tim u saopštenju. “S druge strane, aktiviranje mreža za motoričku kontrolu tokom sna može biti sastavni dio mehanizma za konsolidaciju motoričkih sposobnosti.” Osim toga, ova otkrića mogu pomoći u otkrivanju više o tome, kako naš mozak funkcioniše nakon povrede.

“Noćni TMR može čak biti koristan u kliničkom kontekstu kao dopuna svakodnevnim naporima za rehabilitaciju pacijenata, koji se nadaju da će smanjiti motorna oštećenja zbog moždanog udara ili neurološke disfunkcije”, dodali su autori studije.

Izvor: marthastewart.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare