9. Maja 2022.

8 najčešćih mitova o očima

Big Portal

Od najbolje hrane za oči, do efikasnosti kapi, svi smo čuli mnogo mitova o zdravlju očiju – a sada je vrijeme da se činjenice odvoje od fikcije. 

Foto: unsplash

Mit 1: Trljanje očiju je bezazleno

Dobar je osjećaj protrljati umorne i uspavane oči, ali ovo uzrokuje stanjivanje rožnjače na prednjem dijelu očiju, što može dovesti do keratokonusa, stanja u kojem rožnjača formira oblik konusa i može dovesti do gubitka vida. Takođe, uzrokuje suvoću očiju i može biti preteča glaukoma.

Mit 2: Ispiranje očiju vodom nije štetno

Dok prskanjem malo vode u suve, nadražene oči može učiniti privremeno olakšanje, dugoročno može prouzrokovati probleme. Postoji 2000 različitih komponenti u ljudskim suzama, i svaka ima svoju ulogu. Ispiranje očiju vodom može poremetiti tu ravnotežu, a amebe i bakterije u vodi iz česme mogu prouzrokovati ozbiljnu infekciju.

8 mitova o očima
Foto: unsplash

Mit 3: Laserska operacija može riješiti sve probleme sa vidom

Iako postupak korekcije vida za neke ljude može biti rješenje, koje će im promijeniti život, to nije lijek za svaku vrstu problema, koji se tiču vida. „Laserska operacija nije pogodna za ljude sa tankom rožnjačom ili keratokonusom i ne popravlja ožiljke na rožnjači. Takođe nije efikasna, kada je u pitanju liječenje stanja poput glaukoma, katarakte i makularne degeneracije“, kaže oftalmolog Plowman.

Mit 4: Kapi protiv crvenila očiju su rješenje za bolne oči

Iako određene kapi za oči mogu smanjiti crvenilo, one neće nužno ukloniti nelagodu, koju osjećaš u očima. Suve oči su često posljedica isparavanja naših suza, što dovodi do crvenila i upale, koje kapi posebno formulisane za smanjenje crvenila, neće popraviti. Takođe, vremenom se može izgraditi ovisnost prema kapima, što će dovesti do još većeg crvenila i nelagode kada se prestanu koristiti.

Mit 5: Bezbjedno je gledati u sunce kroz oblake

Čak i ako ti se ne čini previše svijetlo i neugodno, efekti štetnih nevidljivih UV zraka i kroz oblake, mogu prouzrokovati oštećenja na očima, kao i glavobolje i privremeni gubitak vida, saglasni su stručnjaci.

8 mitova o očima
Foto: unsplash

Mit 6: Mrkve su najbolja hrana za vid

Za mnoge osobe, mrkva može biti ukusan način da se napune esencijalnim vitaminima i hranjivim sastojcima, ali one nisu jedini čarobni recept za dobar vid, kako mnogi misle. Iako beta karoten u mrkvi, kada se pretvori u vitamin A u tijelu, može pomoći u zaštiti vida, postoji i obilje druge hrane, koja radi isto – mlijeko, sir, žumance i džigerica.

Mit 7: Sjedenje preblizu TV-a će trajno oštetiti vid

Istraživanja su pokazala da sjedenje previše blizu televizoru kod odraslih osoba, zasigurno može uzrokovati naprezanje očiju, ali neće trajno oštetiti vid. Kod djece je drugačije.

8 mitova o očima
Foto: unsplash

Mit 8: Čitanje na maloj udaljenosti nije štetno

Često kažu da škiljenje, kako bi se pročitalo nešto što piše daleko loše utiče na vid, ali fokusiranje na objekte koji su preblizu kako bi se isto nešto pročitalo, može biti još gore. Nedavna istraživanja, pokazala su da čitanje sa telefona, tableta ili laptopa, može značajno povećati kratkovidost kod djece. Vremenom, to može potencijalno prorijediti mrežnjaču i dovesti do gubitka vida.

Čuvaj svoje oči i vodi računa o svom zdravlju!

Izvor: bestlifeonline.com

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare