6. Augusta 2021.

76 godina od Hirošime

Big Portal

Gradonačelnik Hirošime Kazumi Macui pozvao svetske lidere da se, umesto nuklearnog odvraćanja, usresrede na dijalog o izgradnji poverenja.

Na godišnjoj ceremoniji, koja je ove godine ponovo ograničena zbog sve većeg broja zaraženih koronavirusom širom Japana, gradonačelnik je pozvao svetske lidere da podrže Sporazum o zabrani nuklearnog oružja koji je stupio na snagu ovog januara, prenosi Kjodo. Taj sporazum je usvojen na konferenciji Ujedinjenih nacija u julu 2017.

Pošto je u 8.15 ujutru po lokalnom vremenu, u tačno vreme kada je atomska bomba bačena 6. avgusta 1945. godine, održan minut ćutanja, Macui je takođe istakao značaj individualnih napora, posebno među mladim aktivistima, kako bi države koje poseduju nuklearno naoružanje promenile svoje politike.

On je i naglasio da Hirošima nikada neće dozvoliti da se zaborave sve činjenice ove katastrofe i da će nastaviti da promoviše politiku mira u svetu.

“Nuklearno oružje je ljudsko nasilje dovedeno do kraja. Ako civilno društvo odluči da živi bez njega, vrata za svet bez nuklearnog oružja će se širom otvoriti”, poručio je Macui.

Gradonačelnik je govoreći u vezi UN Sporazuma o zabrani nuklearnog oružja, koji je dosad potpisalo 86 država, pozvao japansku vladu da ga potpiše i ratifikuje Japan je do sada odbijao da potpiše Sporazum o zabrani nuklearnog oružja, poput drugih država koje poseduju nuklearno oružje ili se nalaze pod američkim nuklearnim kišobranom. U svom govoru, i japanski premijer Jošihide Suga naglasio je potrebu da se istraje u inicijativama ka nuklearnom razoružanju zbog kompleksnog bezbednosnog okruženja i povećanja razlika u stavovima među državama.

Suga, koji je prvi put prisustvovao ceremoniji kao premijer, nije se u svom govoru osvrnuo na sporazum UN, ali je rekao da će japanska vlada nastaviti sa nastojanjima da naredna konferencija o reviziji Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja bude plodonosna tako što će se pronaći zajednički jezik među državama. U video poruci, generalni sekretar UN Antonio Gutereš, koji nije prisustvovao ceremoniji zbog pandemije, rekao je da je jedina garancija protiv upotrebe nuklearnog oružja njegova potpuna eliminacija.

Na Olimpijskim igrama u Tokiju koje su u toku, od sportista i zvaničnika nije zatraženo da odaju poštu minutom ćutanja uprkos zahtevima gradske vlade Hirošime i drugih organizacija da i oni učestvuju u obeležavanju ove katastrofe. Takvi zahtevi su upućeni nakon što je predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah posetio Hirošimu 16. jula, nedelju dana pre otvaranja Olimpijskih igara, i pozvao na globalnu solidarnost u izgradnji mirnije budućnosti. Atomska bomba “Mali dečak”, koju je američki bombarder izbacio iznad Hirošime eksplodirala je 6. avgusta 1945. godine u 8:15 ujutro, pri čemu je od posledica, samo do kraja te godine, život izgubilo oko 140.000 ljudi.

Druga atomska bomba bačena je na Nagasaki 9. avgusta, a Japan kapitulirao šest dana kasnije, što je označilo kraj Drugog svetskog rata.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare