70 MILIONA EVRA ZA TITOVE KREDITE Srbija ponovo “odriješila kesu” zbog dugova starih više od 40 godina - BIGportal.ba
Region Vijesti

70 MILIONA EVRA ZA TITOVE KREDITE Srbija ponovo “odriješila kesu” zbog dugova starih više od 40 godina

Rano jutros Srbija je iz budžeta isplatila tačno 69,7 miliona evra po osnovu zajmova iz perioda sedamdesetih i osamdesetih godina koje su Titovi premijeri uzimali od svjetskih kreditora.

Nakon što je Srbiji prije tačno sedam dana na naplatu došlo 11,5 miliona evra po istom osnovu, država je i jutros iz narodne blagajne isplatila skoro 70 miliona evra.

Na naplatu nam je došao dio zajma uzetog prije oko 40 godina od Pariskog kluba povjerilaca i to: 54,1 milion evra po osnovu glavnice i 15,6 miliona po osnovu kamate.

Ovaj kredit na naplatu je kalendarski zapravo došao juče, ali je iz budžeta Srbije isplaćen jutros s obzirom na to da je dan kada je dolazio na naplatu 22. septembar bio nedjelja.

Prethodne nedjelje Srbija je iz budžeta isplatila 11,5 miliona evra po osnovu zajma od Svjetske banke, odnosno njenog ogranka Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) i to: 9,4 miliona evra po osnovu glavnice i 2,18 miliona po osnovu kamate.
Srbija, inače, obaveze prema kreditorima iz perioda SFRJ nije otplaćivala od maja 1992. do aprila 2002. Sporazume o njihovom regulisanju sa Pariskim i Londonskim klubom i sa Svjetskom bankom zaključila je od 2001. do 2005. Tako joj u ovoj godini na naplatu dolazi 340 miliona evra kredita. Londonskom klubu treba da vrati 151 milion evra, Pariskom klubu 121 milion evra i Svjetskoj banci 65 miliona.

Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina Srbija se zadužila za ukupno 8,8 milijardi evra. Danas najviše duguje Pariskom klubu – oko milijardu evra kod koga se kao republika prije četiri decenije zadužila za ukupno četiri milijarde evra. Na drugom mjestu je Svjetska banka (700 miliona evra) odnosno njen ogranak IBRD, koji nam je u istom periodu odobrio 1,8 milijardi, a kredite će još dugo otplaćivati i Kini (15,9 miliona) i Kuvajtu (253,1 milion).

U Narodnoj banci Srbije potvrdili su navedene podatke za Blic Biznis. Ranije su nam rekli i da država u ovoj godini mora da otplati nešto više od 202 miliona evra dugova iz perioda sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog vijeka.

Susjedne države istovremeno se mnogo manje zaduživale, ali i bile urednije u otlati starih kredita. Hrvatska je Pariskom klubu otplatila posljednju ratu od 192 miliona dolara 2008. godine, a Londonskom klubu ratu od 78 miliona, godinu dana kasnije. Posljednju ratu od ukupno 525 miliona dolara Slovenci su isplatili 1995. godine, potvrdili su nam u tamošnjoj centralnoj banci.

(Blic)

Danas objavljeno

Gasprom nastavlja isporuke gasa Italiji

M.

Okružni sud Banjaluka odbio optužnicu protiv Zeljkovića i saučesnika

M.

Putin potpisao zakone o ulasku ukrajinskih teritorija u sastav Rusije

M.

Ostavite komentar