7 znakova koji pokazuju da se morate više kretati - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

7 znakova koji pokazuju da se morate više kretati

Za naše tijelo je izuzetno važno da smo aktivni i da se krećemo dovoljno.

Bavite se jogom, plešite kod kuće, idite u šetnju – bilo koja fizička aktivnost je poželjna. Ako se ne krećete dovoljno vaše će vas tijelo na to upozoriti.

Ovih sedam znakova pokazuju da se morate više kretati.

7 znakova koji pokazuju da se morate više kretati

1. Stalno ste umorni

Konstantno ste umorni, iako se zdravo hranite i dovoljno spavate. To ukazuje na to da biste se trebali više kretati. Samo 20 minuta umjerenog vježbanja tijekom dana značajno povećava energiju i smanjuje umor.

2. Iznenada počinjete osjećati bolove

Primijetili ste da vas iznenada počinju boljeti neki dijelovi tijela – leđa, koljeno, ramena? Pokušajte se više aktivirati pa biste mogli spriječiti iznenadne bolove u tijelu.

Pokretanje mišića, opuštanje zglobova i protok krvi do svih dijelova tijela moglo bi ublažiti bolove u tijelu.

3. Pod stresom ste

Ljudi su zabrinuti zbog financija, politike, zasipaju ih razne informacije iz medija, a sve to može povećati razinu stresa. Visoke razine stresa nisu dobre za naše zdravlje.

Međutim, sama šetnja, trčanje ili čak i sratsezanje tijela oko 30 minuta tri do četiri puta sedmično može značajno smanjiti anksioznost.

4. Problemi s hormonima

Vježabnje je odličan način za regulaciju hormona. Fizička aktivnost ima pozitivan učinak na testosterone, što je bitno u održavanju zdravlja mišića. Povećanje razine testosterona također pomažu i u održavanju metabolizma, a bitni su i za ispravan rad moždanih funkcija.

5. Problemi s probavom

Samo 30 minuta trčanja ili šetnje će pojačati vaš apetit prije večere, ali će vam to pomoći da brže probavite obrok.

Aerobne vježbe ubrzavaju disanje i otkucaje srca, što zauzvrat poboljšava kontrakciju crijevnih mišića. Kao rezultat toga, probavljena hrana brže prolazi kroz vaša crijeva i izlazi iz tijela, umanjujući rizik od zatvora.

6. Slabije upravljate vremenom

Možda ste primijetili da zbog silnih obveza koje imate slabije raspoređujete i upravljate vremenom. No, u tome vam može pomoći vježbanje. Fokusirajte se na vježbanje pa ćete moći prestati razmišljati o poslu i drugim ustaljenim navikama.

7. Imate problema sa spavanjem

Ako vam je teško zaspati kad legnete u krevet ili se često budite u noći, pokušajte biti aktivniji tokom dana, piše The Healthy.

Istraživanje je pokazalo da vježbanje poboljšava spavanje i kod osoba koje imaju inosmniju.

Nezvisne.

Danas objavljeno

Znakovi da vam nedostaje vitamin D

Vanja A

Čorba od gljiva s karfiolom

Vanja A

Štrudla sa makom, brusnicama i bademima

V.R.

Ostavite komentar