7 znakova da bi neko mogao biti psihopata (vjerovatno je neko koga poznajete) - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

7 znakova da bi neko mogao biti psihopata (vjerovatno je neko koga poznajete)

DOK SE približava emitovanje druge sezone hvaljene serije kriminalističke drame Mindhunter, evo načina na koje stručnjaci primjećuju psihopatsko ponašanje. Dok se Netflixova drama usmjerava na kriminalističku psihologiju i profiliranje posebno povezano sa serijskim ubicama, nije svaki psihopata zločinac. “Ne pravite grešku u miješanju psihopata i psihotika”, riječi su Johna E. Douglasa, penzionisanog…

DOK SE približava emitovanje druge sezone hvaljene serije kriminalističke drame Mindhunter, evo načina na koje stručnjaci primjećuju psihopatsko ponašanje.

Dok se Netflixova drama usmjerava na kriminalističku psihologiju i profiliranje posebno povezano sa serijskim ubicama, nije svaki psihopata zločinac. “Ne pravite grešku u miješanju psihopata i psihotika”, riječi su Johna E. Douglasa, penzionisanog specijalnog agenta i šefa jedinice u Federalnom uredu Sjedinjenih Država i autora knjige Mindhunter, na kojoj se temelji serija.

Znamo da nasilje ne definiše psihopate, a mnogi od njih vode sasvim obične živote. No kako znati ima li neko psihopatske sklonosti? Stručnjaci za mikro-učenje s platforme Blinkist istražili su koji bi ključni znakovi na to mogli ukazivati, a ovo su neki od njih, prenosi Men’s Health.

Narcistični su

Narcisizam je jedan od ključnih aspekata psihopatije, i dok nisu svi narcisoidi psihopati, svi su psihopati narcisoidni. “Narcisi uglavnom vjeruju da su iznad zakona, izuzeti od pravila društva, pa će lagati, varati ili čak ubijati ako im je to u najboljem interesu”, objašnjava Joe Navarro u svojoj knjizi Dangerous Personalities.

Iako bi narcisi zbog nepostojanja svijesti mogli zanemariti zakon, psihopata će učiniti i napraviti ono što želi s aktivnom namjerom. Ako primijetite da neko čini nešto pogrešno i nakon toga se srami, to je narcis. Ako ne osjećaju sram ili kajanje, vjerovatnije je da će biti psihopati.

Ponašaju se nepredvidljivo

Emocionalno nestabilni pojedinci vrlo su nepredvidivi, kao da su na emocionalnoj brdskoj željeznici – u jednom trenu mogu se osjećati ekstatično, a već u drugom osjećati se kao žrtva.

Stručnjaci su u čitanju ljudi

Psihopati ne doživljavaju emocije na isti način kao i drugi ljudi, ali su u stanju intelektualno razumjeti emocionalne reakcije i koristiti ih u svoju korist. “Prijateljstva” psihopata uvijek su svrhovita – psihopati moraju dati nešto zauzvrat, a kad se ta svrha utvrdi, psihopata će manipulisati osobom kako bi od nje dobio ono što želi.

“Psihopati će procijeniti korisnost svojih žrtava za sebe, npr. sposobnost žrtava da im osiguraju novac, moć, seks, slavu, priznanje i slično”, objašnjava Robert D. Hare u knjizi Zmije u odijelima: Kad psihopati idu na posao.

“U isto vrijeme, psihopati će takođe procijeniti slabe tačke svojih žrtava. Nisu ometani emocijama ili socijalnim inhibicijama, psihopati su stručnjaci za čitanje ljudi i lako mogu prepoznati njihove potrebe, simpatije i ranjivosti.”

Manipulativni su

Psihopati su nevjerovatno šarmantni. Mogu biti zanimljivi i simpatični, njihove su priče uvijek uzbudljive i vjerodostojne, a nakon razgovora s njima često ćete otići srećni i pozitivni. “Psihopati izvlače ono što žele od žrtve. To čine tako što mijenjaju svoju osobnost u potpuno izmišljeni lik: što je potrebno za manipulisanje žrtvom”, kaže Hare.

Psihopati su patološki lažljivci i mogu brzo izmisliti priče za koje misle da će ojačati vezu s njihovim žrtvama. Nevjerovatno su vješti u upravljanju utiskom koji ostavljaju na druge i mogu promijeniti svoju prividnu osobnost prema bilo kojoj situaciji: zabrinute žrtve smatraju ih umirujućim, a dosadne žrtve smatraju kako ih uzbuđuju. Kameleon koji mijenja boju kako bi uhvatio muhu čini se prikladnom analogijom.

Preuzimaju rizike

Nisu svi psihopati nasilni zločinci, i ako jesu, glavni razlog za to što su počinili zločine je nedostatak percepcije ili posljedica rizika. Prosječna osoba uglavnom izbjegava bilo šta može uzrokovati bol, nelagodu ili negativne posljedice. Psihopat, šta god on želi učiniti, on će učiniti, bez obzira na fizičku ili emocionalnu bol nanesenu sebi ili drugima.

Kao što Kevin Dutton kaže u svojoj knjizi The Wisdom of Psychopaths: “Psihopati rijetko oklijevaju: Žele li nešto učiniti, jednostavno će to napraviti bez straha od neuspjeha. Što u konačnici može dovesti do zatvora – ili do moćnih financijskih i političkih pozicija.”

Imaju nizak prag tolerancije za dosadu

“Psihopati imaju tendenciju da djeluju odmah, a ne da samo sjede oko sebe i razmišljaju o glumi”, kažu s Blinkista. “To je zbog toga što između ostalog imaju nisku toleranciju prema dosadi i uvijek se trebaju držati zaposlenima. Svaka aktivnost za njih je korisna.”

Harizmatični su

Na površini, psihopati su izuzetno angažovani većinu vremena: često su vrlo šarmantni, dobri govornici i zabavljaju druge – što sve odvlači pažnju od onoga što se u njima događa. Iako nisu svi psihopati “zli”, oni su skloni sakriti činjenicu da ne misle ili se ne osjećaju poput onih oko sebe. Može biti izuzetno teško uočiti psihopatu u vašem životu, jer se većina njih nauči asimilirati i ponašati se kao i svi drugi.

Index


Danas objavljeno

Sprema se nova serija o Hariju Poteru

D

Ekspert za govor tijela: Pomoću sedam znakova saznajte da li vas partner laže

D

ZVIJEZDA DEVEDESETIH PRONAĐENA MRTVA: Tijelo pjevačice ležalo pored kuće, policajci otkrili šta bi mogao biti uzrok tragedije

D

Ostavite komentar