7 ultra trikova za vozače tokom zime! - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

7 ultra trikova za vozače tokom zime!

Zima je najstresnije doba godine za vozače, jer hladni mjeseci često donose najveće brige o automobilima.

Promjena guma, čišćenje snijega i leda iz automobila ujutru, odmagljivanje vjetrobrana i prozora – to je samo dio liste izazova, koji zimska vožnja može predstavljati. Donosimo 7 jednostavnih zimskih savjeta i trikova za automobile, koji ti mogu pomoći u pripremi automobila za hladno vrijeme.

Zaleđeni prozori
Foto: Brightside

Pomješaj sirće sa vodom (u omjeru 3:1) i pošpricaj rastvor po zaleđenim prozorima da ih očistiš.

Ako vidiš da su prozori na tvom automobilu već zaleđeni, postoji još jedan jednostavan način da ih brzo odlediš. Pomiješaj 600 mililitara medicinskog alkohola sa 200 mililitara vode i nekoliko kapi deterdženta za suđe. Pošpricaj mješavinu po zaleđenim prozorima i led će se otopiti.

Zaleđena brava
Foto: Brightside

Jedan jednostavan način da se odmrzne brava na automobilu je korišćenje sredstva za dezinfekciju ruku. Alkohol iz sredstva ukloniće led i omogućiti ti da otključaš automobil. Nakapaj par kapljica ovog sredstva na ključ ili u bravu i gledaj kako se dešava magija.

Takođe, možeš koristiti stari dobri provjereni metod, da upaljačem ili šibicom zagriješ ključ prije umetanja u bravu.

Da spriječiš smrzavanje brave, pokušaj našpricati malo WD-40 u ključaonicu. Ako izdvojiš nekoliko trenutaka da uradiš ovaj trik prije hladnih zimskih dana, spasićeš se od nevolje.

Zaleđena vrata
Foto: Brightside

Uljani sprej za kuhinjsko posuđe pomoći će ti da zaboraviš na ovaj problem. Samo ga pošpricaj po šupljinama oko vrata automobila, a zatim izbriši papirnim ubrusima.

Zamagljeni prozori
Foto: Brightside

Napuni staru čarapu pijeskom za mačke i ostavi je ispod sjedišta u autu. Pijesak će apsorbovati vlagu i spriječiti stvaranje magle.

Dodatni savjet: ne ostavljaj otvorene bočice vode ili drugih pića u svom automobilu preko noći.

Zaleđeni retrovizori
Foto: Brightside

Da izbjegneš zaleđene retrovizore, možeš ih preko noći pokriti plastičnim vrećicama, koje ćeš pričvrstiti gumicama za tegle. Kada sutradan skineš vrećice, vidjećeš da retrovizori neće biti zaleđeni.

Zaleđeni ili zamagljeni farovi
Foto: Brightside

Prvo detaljno očisti farove i sačekaj da se osuše. Zatim nanesi tanak sloj voska. Ovo će spriječiti snijeg i vlagu da se nakuplja na svjetlima, a zaštita će trajati nekoliko sedmica.

Auto zaglavljen u snijegu
Foto: Brightside

I ovaj problem je lako rješiv, osim ako je auto zatrpano u snijegu do visine prozora.

Ako voziš automobil tokom snježnih dana, dobra je ideja držati nekoliko vreća pijeska za mačke u gepeku. Ako se automobil zaglavi u snijegu, pospi malo pijeska ispred guma i to će ti omogućiti nesmetano kretanje. Druga opcija su otirači. Podbaci otirače za noge iz automobila ispod guma, jer bi to trebalo stvoriti dovoljno trenja da se oslobodiš.

Izvor: brightside.me

Danas objavljeno

Volkswagen vraća Up nakon dve godine pauze?

Zeljka

Dacia proizvela 7.000.000-ti automobil

Zeljka

Najbolji i najgori automobili u 2021. po Klarksonu

Zeljka

Ostavite komentar