7 razloga zašto Japanci sjede na podu dok jedu - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

7 razloga zašto Japanci sjede na podu dok jedu

Dok opušteno sedite za stolom i jedete, možda vam je udobno, ali to nije nužno najbolje za zdravlje. Mnogo vremena provodimo sedeći na poslu, a kući se vraćamo sedeći u automobilu ili sredstvima javnog prevoza.

Potom ulazimo u kuhinju i sedamo za sto kako bismo večerali. Ali većina ljudi u Japanu sedi na podu dok jede, a stolice u toj zemlji najverovatnije nećete pronaći čak ni u restoranima s 5 zvezdica.

Foto: shutterstock/Andriy Blokhin

Ova navika ima brojne prednosti za zdravlje, a Bright Side je popisao koje su:

1. Pomaže probavi

Kad sedite na podu skrštenih nogu i jedete, u isto vreme radite jogu. Ovaj položaj naziva se “laka poza” ili sukhasana, a veruje se da povećava protok krvi u želucu, pomažući vam da svarite hranu i dobijete više vitamina i hranjivih stvari. Kada se sagnete prema napred kako biste uzeli hranu s tanjira, a zatim se vratite u početni položaj da biste je progutali, jačate mišiće na stomaku, što zauzvrat može sprečiti nadutost.

2. Pomaže da smršate

Sedenje na podu dok jedete pomaže vašem vagus nervu da bolje funkcioniše. Kad vaš probavni sistem oslobađa hormon zvan leptin, on šalje signal vagusnom nervu da ste siti. Pravilna funkcija ovog nerva može da se ne prejedate.

3. Čini vas fleksibilnijima

Sedenje na podu isteže kolena i bokove. Ovaj položaj sprečava vas da se previše saginjete i jača leđa i ramena.

4. Pomaže da živite duže

Ako se lako možete podići iz položaja prekrštenih nogu, bez ikakve pomoći, velike su šanse da ćete možda živeti duže. Ispada da je sedenje na podu dok jedete i ustajanje nekoliko puta jedan od najjednostavnijih načina da svom životu dodate nekoliko godina.

5. Održava zglobove zdravim

Kad dugo sedite na stolici, bokovi vam se ukoče. S druge strane, sedenje na podu omogućava vam istezanje kukova i ćlanaka, čineći zglobove fleksibilnijima. Neki sedeći položaji, poput klečanja i čučanja, teraju mišiće da rade i kad se odmarate jer vas podstiču da angažujete mišiće koji nisu aktivni dok sedite na stolici.

6. Popravlja držanje

Kad stolica ne podupire vaša leđa, to vas potiče da angažujete svoje osnovne mišiće, što zauzvrat koristi držanju tela.

7. Umiruje um

Sedenje na podu dok jedete takođe vam smiruje um. Kad vam je um spokojan, možete više uživati u hrani i jesti dok ne osetite sitost.

Danas objavljeno

Pomažu li banane u mršavljenju ili uzrokuju gojenje

Vanja A

Šest zdravstvenih razloga da često jedete cveklu

Vanja A

Zaboravite kokice i uživajte u filmovima bez grižnje savjesti

Vanja A

Ostavite komentar