Ovih sedam razloga to potvrđuje…
#1 Ušteda
Jesti meso, posebno meso visokog kvaliteta, može biti skupo. S druge strane, povrće, grah i žitarice imaju visoki udio nutrijenata, hranjivi su i zasitni.
#2 Kreativnost u kuhinji
S komadom mesa nema puno posla, osim što ga treba začiniti, ali kada je riječ o jelu koje se bazirana patlidžanu, celeru ili gljivama – postoji beskrajno puno opcija kako ih možete pripremiti, koje priloge dodati ili začine. Takva jela mogu svaki put biti drugačija, a tako ćete oplemeniti i svoju ishranu.
#3 Prilika da isprobate novo voće i povrće
Artičoke, cikorija i ljubičasta brokula trenutno su dosta popularne u kuhinji. Ako ih još niste probali, na internetu ima mnogo zanimljivih, a jednostavnih, recepata s ovim namirnicama, koji bi vas mogli ugodno iznenaditi.
#4 Nema neugodnih pitanja o “porijeklu” ručka
Umjesto toga, vjerovatno ćete završiti u razgovoru o tome zašto zapravo moraju jesti zeleno lisnato povrće. Nije da ste baš dobili bitku, ali ste barem promijenili bojno polje.
#5 Ekološa osviještenost
Ekološke prednosti smanjenja mesa u ishrani se ne mogu poreći – dajete svoj doprinos u borbi za smanjenje emisije stakleničkih gasova, održavate količinu mesnih resursa i štedite ih.
#6 Podržaćete biološku raznolikost
Ako jedete manje mesa, može se pozitivno uticati na ugrožena staništa budući da ćete svoj novac trošiti na domaće uzgojene proizvode (po mogućnosti od malih uzgajivača) i tako ćete dati svoj doprinos uzgoju bez pesticida, što je pak dobro za pčele i ostale insekte oprašivače. Pridružite se velikom životnom ciklusu.
#7 Podrška malim proizvođačima
Bilo da se radi o kompaniji koja preraspodjeljuje višak povrća, lokalnom poljoprivredniku ili onoj nezavisnoj trgovini mješovitom robom koju ste oduvijek namjeravali posjetiti – vaš novac će biti podrška nastavku male domaće proizvodnje, a vaš frižider pun proizvoda kojima znate porijeklo.