11. Jula 2022.

7 najpoznatijih uloga Natalie Portman

Big Portal

Sa svojom opsežnom kolekcijom nagrada i glavnim ulogama u filmovima poput “Crnog labuda” i “Ratova zvijezda”, Portman je postala jedna od najpoznatijih glumica našeg vremena.

Foto: elle.com

Filmografija Natalie Portman je nevjerovatno opsežna i eklektična. Zvijezda nadolazećeg filma “Thor: Love and Thunder” nastavlja da dokazuje da može dominirati u svakoj ulozi.

Započevši svoju karijeru ulogom Mathilde u filmu “Leon: Profesionalac” kada je imala samo 12 godina, Portman se dokazala kao impresivna glumica i pripovjedačica. Ubrzo nakon toga, pojavila se na Brodveju u “Dnevniku mlade devojke”, a samo nekoliko godina kasnije nastavila je sa svojom kultnom ulogom Padme Amidale u “Ratovima zvijezda” i brzo je postala poznato ime. Od tada, Portman je razvalila mnoga vrata, osvojivši bezbroj nagrada i priznanja za svoj rad. Godine 2011. postala je prva osoba rođena 1980-ih koja je osvojila Oskara za najbolju glumicu, a tu je titulu dobila za svoj moćan rad kao Nina Sayers u filmu “Crni labud”.

Iznova i iznova Portman je demonstrirala svoju sposobnost da oživi bilo koju ulogu. Pojavila se u Marvelovim filmovima, komedijama i dramama, konstantno se ističući svojom ljepotom i šarmom. Donosimo ti njene najpoznatije uloge:

“Léon: Profesionalac”
Foto: the-take.com/

Portman je odmah osvojila ekran svojim debitantskim nastupom u “Léon: The Professional”. Glumica, koja je tada imala samo 12 godina, glumi Mathildu, mladu djevojku bez roditelja koja se povjerava profesionalnom ubici Leonu u nadi da će osvetiti svoju ubijenu porodicu. U tako mladoj dobi, Portman zaprepašćuje publiku svojom probojnom ulogom.

“Ratovi zvijezda”
Foto: yahoo.com

Teško je ne biti opčinjen Portman u ulozi Padmé Amidale. Njena izvedba galaktičke kraljice u klasičnoj trilogiji je izvan ovog svijeta, kao i sam film. Kroz filmove, Padmé igra bitnu ulogu u zapletu, utičući na život i želje Anakina Skywalkera.

“Bliže”
Foto: admireforever.tumblr.com

Za ovaj film, Portman se udaljila od galaksije kako bi prikazala Alice, američku striptizetu koja se petlja sa piscem nakon što ju je udario taksi u Londonu. Sa zadivljujućom odjećom, ružičastom perikom i nevjerovatnim nastupom teško je odvratiti pogled od Portman u ovom filmu.

“V for Vendetta”
uloga natalie portman
Foto: Warner Bros

U ovom filmu Portman glumi Evey Hammond uz Huga Weavinga. Kao mlada žena koju je spasio Weavingov lik V, ona se bori protiv engleskih tlačitelja.

“Crni labud”
Foto: streamondemandathome.com

Portman u ovom filmu pruža smislenu i mučnu izvedbu. Ona igra Ninu Sayers, balerinu koja prolazi kroz intenzivni mentalni nemir dok se bori za glavnu ulogu u “Labuđem jezeru” i trpi takmičarsko prijateljstvo sa koleginicom balerinom Odile, koju igra Mila Kunis.

“Thor”
uloga natalie portman
Foto: Marvel Studios 2022.

Portman se pridružila Marvel filmskom univerzumu svojom ulogom Jane Foster u franšizi “Thor”. Iako počinje kao Thorovo ljubavno zanimanje, lik se brzo dokazuje kao superheroj s kojim se treba obračunati.

‘Jackie’
uloga natalie portman
Foto: theplaylist.net

Portman je oduševila publiku svojom izvedbom kao Jackie Kennedy. Radnja filma se odvija nakon atentata na Johna F. Kennedyja i prati Jackie dok se suočava s tugom zbog njegove smrti i cementira svoje nasljeđe.

Izvor: lofficielusa.com

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare