60 godina sigurnosnog pojasa sa 3 tačke - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

60 godina sigurnosnog pojasa sa 3 tačke

Godina 1959. za automobilsku industriju je značajna i po tome što je Volvo na tržište uveo unapređeni sigurnosni pojas koji se pričvršćuje brzo i jednostavno.

Pre toga pojas se nalazio samo u visini struka vozača i bio je pričvršćen u dve tačke. Dešavalo se da takva konstrukcija u slučaju sudara nanese vozaču više štete nego koristi. Inženjer kompanije Volvo, Nils Bohlin, došao je na ideju da uz postojeći doda još jedan pojas koji bi se prostirao dijagonalno preko vozačevog torza i koji bi prilikom sudara zadržao gornji deo:

Bohlin je u Volvo došao iz kompanije Saab, gde je između ostalog radio i na razvoju katapult sedišta u borbenim avionima, a prvi modeli automobila u koje su ugrađeni novi sigurnosni pojasevi bili su Volvo Amazon i Volvo PV544. Zanimljivo je da se Volvo odrekao prava na ovaj revolucionarni patent, učinivši ga dostupnim i drugim kompanijama iz auto-industrije. Švedski proizvođač smatrao je da je njihovo otkriće važnije za opšte dobro od profita kompanije. Na taj način, pojas, kakvog ga danas poznajemo, postao je u međuvremenu široko rasprostranjen i već nekoliko decenija je standardan deo opreme savremenih automobila.

Prema podacima koji su izneti 2009. na pedesetogodišnjicu od izuma savremenog sigurnosnog pojasa, procenjuje se da su zahvaljujući njemu spaseni životi oko milion ljudi širom sveta, dok su kod znatno većeg broja sprečene ozbiljne povrede prilikom sudara.

Izvor: B92/AutoBlog

Danas objavljeno

Potvrđeno: Novi Alfin SUV debituje 8. februara

Vanja A

I to se dešava: Kineski proizvođač automobila optužuje europskog za kopiranje

Vanja A

Bugatti priprema nasljednika Chirona koji će zadržati motor s unutrašnjim sagorijevanjem

Vanja A

Ostavite komentar